Cercetatorii britanici anunta ca au descoperit cauza sclerozei multiple

24/04/2017

Cercetatorii britanici anunta ca au descoperit cauza sclerozei multiple

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cercetatorii-britanici-anunta-ca-au-descoperit-cauza-sclerozei-multiple/

BBC informeaza ca o echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a anuntat ca a identificat cauza posibila a sclerozei multiple, o descoperire majora care ar putea contribui la dezvoltarea de noi tratamente pentru aceasta boala.

Potrivit sursei citate, cercetatorii au observat un nou mecanism celular care ar putea cauza tulburarea autoimuna ce afecteaza circa 2,5 milioane de persoane din intreaga lume.

Persoanele afectate sunt diagnosticate in mod obisnuit in jurul varstei de 20-30 de ani, vizate de aceasta boala fiind in special femeile.

In cazul acestei boli, sistemul imunitar al organismului ataca mielina, “teaca” ce protejeaza nervii din creier si din coloana vertebrala. Acest lucru duce la deteriorarea creierului, la reducerea aportului de sange si oxigen si la aparitia de leziuni in corp.

Oamenii de stiinta au banuit de mult timp ca mitocondria, “motorul” celulelor, joaca un rol in aparitia sclerozei multiple. Folosind mostre de tesut uman, cercetatorii de la universitatile Exeter si Alberta au aflat ca o proteina numita Rab32 este prezenta in cantitati mari in creierele pacientilor diagnosticati cu aceasta boala, insa este aproape absenta in celulele nervoase ale persoanelor sanatoase. La pacientii la care Rab32 era prezenta, echipa a descoperit ca o parte a celulei care stocheaza calciul se apropia prea mult de mitocondrie ducand la aparitia unei probleme de comunicare cu factorii declansatori ai stocarii calciului si la un comportament neobisnuit al mitocondriei, scrie si Agerpres.

Oamenii de stiinta nu cunosc deocamdata ce anume sta la baza influxului nedorit de Rab32, insa sunt de parere ca originea acestui “defect” s-ar putea afla la baza celulei.

“Descoperirile noastre captivante au dezvaluit o noua cale pe care cercetatorii o pot explora. Este un pas important si, in timp, speram ca ar putea duce la noi tratamente eficiente pentru scleroza multipla”, a declarat Paul Eggleton, profesor la Facultatea de Medicina a Universitatii Exeter, potrivit BBC si Agerpres.

Cercetarea a fost publicata in jurnalul “Neuroinflammation“, ca parte a Saptamanii de constientizare asupra sclerozei multiple.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: