Sondaj: Romanii sunt pro-vaccinare in procent de peste 80%

28/04/2017

Sondaj: Romanii sunt pro-vaccinare in procent de peste 80%

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sondaj-romanii-sunt-pro-vaccinare-in-procent-peste-80/

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie a realizat un sondaj pentru a evalua perceptiile publice fata de prevederile proiectului legii vaccinarii supus dezbaterii in aceasta perioada, dar si opiniile populatiei cu privire la subiectul imunizarii copiilor.

Astfel, peste 87% dintre cei intervievati considera ca afirmatia “beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile reactiilor adverse” este adevarata (procentul creste odata cu inaintarea in varsta a participantilor la studiu). In schimb, doar 64% dintre respondenti spun ca afirmatia “reactiile adverse ale vaccinurilor sunt mai mari decat beneficiile acestora” este falsa, arata cercetarea sociologica, potrivit Agerpres.

Rezultatelor sondajului mai arata ca 83% dintre participantii la cercetare cred ca imunizarea cu vaccinurile din schema nationala de vaccinare reprezinta un lucru bun, intrucat copiii trebuie vaccinati, si 15% dintre persoane cred ca unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. Acestora din urma li se alatura 1% din esantion, care cred ca vaccinarea este un lucru rau pentru copii.

De asemenea, aproape trei sferturi dintre participantii la studiu cred ca obligatia de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile si riscurile vaccinurilor este in primul rand a medicilor de familie (72%), iar aceasta opinie este impartasita de un procent mai mare de respondenti cu studii superioare comparativ cu cei care au studii medii si elementare. Doar o cincime dintre intervievati cred ca este, mai degraba, datoria parintilor sa se informeze cu privire la acest aspect (22%).

Sondajul IRES releva ca 31% dintre cei intervievati au copii minori, iar 8% dintre parinti spun ca au copii cu varsta mai mica de un an.

Principalele cauze pentru care rata vaccinarii a scazut in Romania, in ultimii ani, conform subiectilor sondajului, sunt lipsa vaccinurilor (27%) si mediatizarea unor cazuri de imbolnaviri in urma vaccinarii (27%), mai scrie sursa mentionata.

Schimbarile frecvente ale politicilor Ministerului Sanatatii si faptul ca ministerul nu stie sa gestioneze situatia sunt principalele motive mentionate de respondenti pentru care, la nivel national, exista probleme de aprovizionare cu vaccinuri (cate 40% dintre mentiuni).

Daca ar avea un nou-nascut, 94% dintre participantii la studiu ar alege sa il vaccineze conform schemei nationale de vaccinare si 5% ar alege sa nu faca acest lucru, arata IRES.

Potrivit sondajului, de proiectul legii vaccinarii, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, au auzit 39% dintre intervievati, un procent mai mare al acestora putand fi observat in randul barbatilor, a respondentilor cu varsta peste 36 de ani, a celor din mediul urban si a celor din regiunile din sudul tarii, precum si Moldova; in plus, procentul celor care au auzit de aceasta lege creste odata cu nivelul de educatie al celor intervievati, mai relateaza Agerpres.

Un procent ridicat dintre participantii la cercetare considera ca una dintre sanctiunile pentru parintii care nu isi imunizeaza copiii conform schemei nationale de vaccinare ar trebui sa fie primirea de amenzi (36%), iar alta — suportarea cheltuielilor in caz de imbolnavire (33%).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.011 persoane de 18 ani si peste. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI pe 18 si 19 aprilie. Eroarea maxima tolerata a studiului este de plus/ minus 3%.

 

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. nae says:

    Nu 80% dintre români,ci 80% din cei intervievați,asta dacă sondajul este adevărat.

  2. Ludwig says:

    …aplicarea rezultatelor statistice in medicina produce catastrofe … de aceea medicina nu trebuie condusa de laici … exista grupuri de mamici care empatizeaza impreuna si nu isi vaccineaza copiii …aceste grupuri favorizeaza epidemia, intretinerea si raspandirea bolii … pe de alta parte vaccinarea acoperirea vaccinala in ROR este mult mai mica decat restul vaccinurilor datorita in special campaniilor negative pro nevaccinare necombatute de autoritati …legea vaccinarii este inutila …problema este in incultura si prostia unor parinti care se rezolva cu obligativitatea scolarizarii …

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: