Bodog: Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic
Bodog: Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bodog-romania-are-asigurat-stocul-de-vaccin-antirujeolic/
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Falticeni, ca Romania are asigurat stocul de vaccin antirujeolic pana la sfarsitul lui 2017.
”Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute si am semnat alaltaieri ordinul. Au fost transmise in teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din tara si am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Intre timp si celalalt producator s-a mobilizat”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii, conform Agerpres.
El a precizat ca a solicitat OMS sa repartizeze vaccin antirujeolic in Romania si a primit un raspuns favorabil, astfel incat sa fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an.
”Am facut apel la Organizatia Mondiala a Sanatatii sa mobilizeze resurse de vaccin in Romania, pentru ca epidemia de rujeola nu este o epidemie doar a Romaniei. Stim foarte bine ca epidemia nu are granite. Nu sta la frontiere sa-si prezinte pasaportul. Rujeola poate trece si in tarile vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor tari europene pe care le-au adus spre Romania si, noi, in momentul de fata, suntem in procedura sa le achizitionam.
Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al Romaniei pentru tot anul”, a mai afirmat demnitarul potrivit sursei mentionate.
In opinia ministrului Sanatatii, se impun contracte multianuale in vederea achizitionarii acestor vaccinuri pentru a oferi predictibilitate si siguranta.
”S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca in anii trecuti nu s-au facut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioada de patru ani, cu specificarea foarte clara, contractuala, a cantitatilor, astfel incat firmele sa stie ca pentru Romania, in 2018, trebuie sa producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce in doua-trei-saptamani sau o luna. Sunt procedee care dureaza treizeci de luni, patruzeci de luni si trebuie sa asiguram predictibilitate si pentru producatori”, a aratat Florian Bodog, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, noua lege a vaccinarii prevede constituirea unui stoc pentru minimum sase luni, stoc care in prezent, din punct de vedere legal, nu se putea constitui.
”Aceste stocuri au rolul de a asigura copiii din Romania ca in situatii de epidemie suntem pregatiti sa actionam”, a mai spus Ministrul Sanatatii.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii