Ministerul Sanatatii spune ca a realizat toate demersurile in scopul derularii in conditii optime a Programului National de Vaccinare
Ministerul Sanatatii spune ca a realizat toate demersurile in scopul derularii in conditii optime a Programului National de Vaccinare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-spune-ca-a-realizat-toate-demersurile-in-scopul-derularii-in-conditii-optime-a-programului-national-de-vaccinare/
In scopul informarii corecte si permanente a publicului cu privire la derularea Programului National de Vaccinare, Ministerul Sanatatii doreste sa transmita urmatoarele informatii suplimentare si va face acest lucru ori de cate ori se inregistreaza evolutii noi:
In acord cu prevederile legale, Ministerul Sanatatii deruleaza acest program national de sanatate publica intr-o stransa colaborare cu medicii de familie si, pentru vaccinarile din primele zile de viata ale nou-nascutilor, cu maternitatile.
Medicii de familie au obligatia legala de a consilia parintii privind vaccinarile de rutina, asigurate prin programul Ministerului Sanatatii in mod gratuit, pentru toti copiii, dar si asupra vaccinarilor recomandate, suplimentare, care nu sunt gestionate de Ministerul Sanatatii.
Pentru anul in curs, Ministerul Sanatatii a realizat toate demersurile legale si administrative necesare in scopul derularii in conditii optime a Programului National de Vaccinare. La momentul actual, sunt incheiate contracte de furnizare pentru cinci din cele sapte vaccinuri din schema de imunizare: BCG, hepatitic B pediatric, ROR, hexavalent, tetravalent, cu asigurarea cantitatilor necesare pentru intregul an.
Conform contractelor agreate, pana la mijlocul lunii iulie 2017, vor fi livrate catre medicii de familie, prin intermediul directiilor de sanatate publica judetene si a Municipiului Bucuresti, urmatoarele transe de vaccinuri:
520.800 doze de vaccin BCG;
235.000 doze de vaccin hexavalent;
333.810 doze de vaccin ROR.
Pentru vaccinul ROR, livrarea se va realiza de catre furnizor direct la sediul directiilor de sanatate publica judetene si a Municipiului Bucuresti. Conform estimarilor oficiale, aceste doze vor fi suficiente pentru acoperirea necesarului de vaccin pentru minimum 6 luni, urmand ca, in functie de rata de consum din fiecare judet, cantitatile sa fie suplimentate.
Pentru vaccinurile tetravalent si hepatitic B, livrarile de vaccin se vor realiza incepand cu luna august. In prezent, in maternitati se realizeaza vaccinarea antihepatita B pentru copii nascuti de mame cu hepatita B (care au antigen HBs pozitiv), existand un numar de 7.000 doze de vaccin hepatitic B pediatric cu aceasta destinatie, la nivelul maternitatilor si a directiilor de sanatate publica judetene.
In ceea ce priveste stocurile de vaccinuri la nivel national, precizam ca centralizarea datelor de consum si stocuri se realizeaza lunar, pana la data de 15 ale lunii pentru luna precedenta.
Prin urmare, la inceputul lunii iunie, la nivelul Romaniei, existau urmatoarele cantitati de vaccinuri:
1.Vaccin hepatitic B – 3.905 doze la maternitati si 3276 doze la nivelul DSP judetene;
2.Vaccin BCG – 43.560 doze la maternitati si 156.820 doze la nivelul DSP judetene;
3.Vaccin hexavalent – 29.223 la cabinetele medicilor de familie si 13.477 doze la DSP judetene;
4.Vaccin tetravalent – 38274 doze la cabinetele medicilor de familie si 12.909 doze la DSP judetene;
5. Vaccin ROR – 61.1184 doze la cabinetele medicilor de familie si 48.707 doze la DSP judetene;
6.Vaccin dT (diftero-tetanic) – 7.682 doze la cabinetele medicilor de familie si 462 doze la DSP judetene.
Privitor la afirmatiile recent aparute in spatiul public legate de o asa-zisa lipsa a vaccinului diftero-tetanic, dorim sa facem doua precizari de interes public:
Ministerul Sanatatii si-a indeplinit obligatia legala de a pune la dispozitia medicilor de familie si a directiilor judetene de sanatate publica un numar de peste 8.000 de doze de vaccin dT (diftero-tetanic). In eventualitatea in care aceste doze nu vor fi folosite in mod corespunzator, in beneficiul imunizarii, Ministerul Sanatatii va folosi toate instrumentele si parghiile legale pe care le are la dispozitie pentru a remedia aparitia unor astfel de nereguli.
De asemenea, precizam ca acest tip de vaccin se administreaza copiilor in varsta de 14 ani si reprezinta o vaccinare suplimentara – de rapel – pentru reimprospatarea memoriei imunologice de a proteja organismul impotriva infectiei prin difterie si tetanos. Acest rapel se poate realiza pe parcursul intregului an la cabinetele medicilor de familie.
Nu in ultimul rand, dorim sa reasiguram publicul ca Ministerul Sanatatii monitorizeaza cu atentie ca regulile, procedurile si termenele sa fie respectate de catre toti cei implicati in Programul National de Vaccinare. De asemenea, facem un apel catre colegii nostri, medici de familie, personal sanitar, sa fie alaturi de noi si de copii si parinti in derularea cu succes a campaniilor de imunizare.
Biroul de presa al MS
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii