Sindicate: 50% dintre medicii Romaniei profeseaza in spitale, restul de 50% sunt medici de familie si medici din ambulatoriile de specialitate
Sindicate: 50% dintre medicii Romaniei profeseaza in spitale, restul de 50% sunt medici de familie si medici din ambulatoriile de specialitate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindicate-50-dintre-medicii-romaniei-profeseaza-in-spitale-restul-de-50-sunt-medici-de-familie-si-medici-din-ambulatoriile-de-specialitate/
Sindicatul Promedica si Uniunea Sindicala a Medicilor din Romania ‘Alianta Medicilor’ isi exprima ingrijorarea legata de potentialele efecte produse de intrarea in vigoare, la 1 iulie, a Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si atrag atentia asupra faptului ca doar 50% dintre medicii Romaniei profeseaza in spitalele de stat, in timp ce restul de 50% sunt medici de familie si medici din ambulatoriile de specialitate, care nu beneficiaza de prevederi de salarizare bugetara, desi presteaza servicii medicale publice.
Intr-un comunicat de presa, sindicalistii din sanatate atrag atentia asupra potentialelor consecinte “dramatice” generate odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, si anume: sistarea platii bursei acordate medicilor rezidenti prin abrogarea art. 18 din OUG 103/2013, confuzia introdusa in ceea ce priveste numarul de garzi obligatorii pentru medicii din spitale (patru garzi obligatorii) — contradictii intre legi, ordine de ministru, contracte colective de munca etc.—, sistarea platilor privind titlul stiintific de doctor, atat ca suma compensatorie, cat si ca spor, impunandu-se clarificari suplimentare precise transmise unitatilor sanitare.
In plus, acestia reclama prevederi confuze si lipsite de pragmatismul necesar privitoare la efectuarea si plata orelor suplimentare in sistemul sanitar (art. 21 din lege), lipsa de concizie si claritate in ce priveste cuantumul total al sporurilor ce nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, incertitudinea si insatisfactia continue privind nivelul actual al salarizarii medicilor si al personalului sanitar superior din Romania.
De asemenea, sindicatele din sanatate avertizeaza Guvernul si Parlamentul, precum si clasa politica aflate in exercitiu ca astfel de provocari genereaza revolte si anomie in cadrul corpului medical, subliniind ca “promisiunile nu vor tine niciodata loc de nivel de trai si de pregatire si nu vor opri exodul celei mai pretioase resurse a Romaniei”.
“Sindicatul Promedica si USMR ‘Alianta Medicilor’ avertizeaza Guvernul, Parlamentul Romaniei si intreaga clasa politica aflata in exercitiu in prezent ca astfel de provocari si tulburari ale unui sistem sanitar cu adevarat deficitar si aflat nu departe de marginea prapastiei, in insuficienta de personal bine pregatit, cu lipsuri materiale imense, vaduvit de orice orizont de performanta reala in beneficiul pacientilor nostri si, nu in ultima instanta, lipsit de o viziune coerenta si fara echivoc a ceea ce ar trebui sa devina — genereaza deja revolta si anomie in cadrul corpului medical. Fapt cu consecinte grave, prin demotivarea grava a medicilor, prin accelerarea exodului, prin accentuarea senzatiei de abandon, tradare si dezinteres al clasei politice in ansamblul ei fata de salvatorii unei tari care considera, se pare, ca merita sa ii piarda”, se spune in comunicatul citat si de Agerpres.
De asemenea, sindicatul Promedica atrage atentia ca 50% dintre medicii Romaniei profeseaza in spitalele din tara, in timp ce restul de 50% sunt medici de familie si medici din ambulatoriile de specialitate.
“Sindicatul Promedica atrage atentia asupra faptului ca doar 50% dintre medicii Romaniei profeseaza in spitalele Romaniei, in timp ce restul de 50% sunt medici de familie si medici din ambulatoriile de specialitate care nu beneficiaza de prevederi de salarizare bugetara, desi presteaza servicii medicale publice. Solicitam ca statul roman sa ia in considerare toate aceste categorii si sa elaboreze o strategie moderna si reala a tarifarii serviciilor medicale, in vederea activarii unei distributii echitabile intre veniturile medicilor romani”, se arata in text.
Sindicalistii subliniaza ca salariul de baza reprezinta modalitatea de recunoastere financiara a valorii profesiunii de medic, si nu sporurile, pe care le considera “elemente volatile si discriminatorii”.
“Am sustinut intotdeauna principiul conform caruia salariul de baza, si nu sporurile, sa reprezinte modalitatea de recunoastere financiara a valorii profesiunii de medic. De abia cand salariul/venitul de baza va fi conform cu solicitarile noastre anterioare vom sti ca statul roman a recunoscut eforturile medicilor romani, precum si devotamentul inegalabil de voluntariat in slujba tarii, vreme de 27 de ani. Sporurile nu reprezinta o recunoastere a valorii profesiunii si sunt elemente care sunt volatile si discriminatorii, scindand corpul medical. Consideram ca preocuparea pentru sporuri nu poate tine locul unei strategii a veniturilor pentru medici. Sustinem fara rezerve respectarea Codului Muncii si respingem notiunea de munca impusa in afara normei de baza”, subliniaza acestia, conform sursei mentionate.
Sindicatele solicita Guvernului, prin ministerele abilitate (Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale), clarificarea situatiei medicilor care au norma de baza in cadrul Universitatilor de Medicina si Farmacie si care lucreaza in spitale in baza unor contracte de munca de jumatate de norma, pentru servicii medicale in legatura contractuala cu Casa de Asigurari, privind dreptul la concediu de odihna platit pentru contractul cu spitalele, norma de munca (activitatile profesionale) si aplicarea anexei nr. II cap. II art. 5 alin. (2) a Legii salarizarii 153/2017 (garzile)”, conform sursei.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii