Romania se va confrunta cu un al treilea val epidemiologic in infectia cu HIV
Romania se va confrunta cu un al treilea val epidemiologic in infectia cu HIV
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-se-va-confrunta-cu-un-al-treilea-val-epidemiologic-in-infectia-cu-hiv/
In Romania sunt inregistrate in prezent doua valuri epidemiologice in ceea ce priveste infectia cu HIV. Cu toate acestea, potrivit specialistilor, ne pregatim de un al treilea val si anume categoria utilizatorilor de droguri cu administrare intravenoasa. Primele doua valuri sunt reprezentate de grupul de copiii care acum sunt adolescenti si tineri, cu an de nastere ’87, ’88 si ’89 si de adultii de varsta medie.
“Daca in general, cea mai buna modalitate de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV este folosirea prezervativului, in cazul utilizatorilor de droguri cu administrare intravenoasa, evident ca cea mai buna metoda este cea a folosirii seringilor de unica folosinta, o singura data si nu in grup. Aici va trebui sa lucram ceva mai mult si sa dezvoltam asa-zisele programe harm reduction”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii si directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals” din Capitala.
Programele harm reduction au drept scop reducerea consecintelor negative ale consumului de droguri prin micsorarea raului cauzat de utilizator atat asupra propriei persoane, cat si aspura societatii din cauza folosirii practicilor nesigure.
In prezent, riscul infectarii cu HIV/SIDA la consumatorii de droguri este de 60%, aproape 130 de astfel de cazuri fiind inregistrate in primul semestru al anului 2011.
“In primele sase luni ale anului 2011, in Romania au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infectii cu HIV, 62 dintre ele reprezentand consumatori de droguri injectabile, fata de doar cinci cazuri inregistrate in 2010, la aceasta categorie. Riscul de infectare la consumatorii de droguri este tot mai mare, ajungand la aproape 60%”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, citat de Mediafax.
Numarul pacientilor cu HIV si hepatita C – sub control
Numarul pacientilor cu HIV care au si hepatita C a crescut in utlimul timp, insa potrivit specialistilor nu s-a inregistrat o crestere alarmanta.
“Este o crestere care a fost prognozata, ca sa spun asa, si pe care am luat-o in calcul. Deocamdata, nu se impun terapii asociate, ceea ce este un lucru bun, infectia cu virusurile hepatitice nefiind una agresiva”, ne-a marturisit subsecretarul de stat in MS.
Reamintim ca si in Romania, varsta de supravietuire a pacientilor cu HIV/SIDA este comparabila cu varsta din tarile dezvoltate din Europa. Acest lucru este dovedit prin faptul ca 60% dintre copiii care au fost infectati la sfarsitul anilor ’80, sunt inca in viata.
0 Comentarii