Pacientii cu fibrilatie atriala au nevoie de tratamentul cu noile anticoagulante orale
Pacientii cu fibrilatie atriala au nevoie de tratamentul cu noile anticoagulante orale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pacientii-cu-fibrilatie-atriala-au-nevoie-de-tratamentul-cu-noile-anticoagulante-orale/
Pacientii cu fibrilatie atriala au nevoie de tratamentul cu noile anticoagulante orale, Romania fiind una din putinele tari care nu are aceste medicamente pe lista de compensare, precizeaza dr. Gabriel Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.
“O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin constientizarea si eliminarea factorilor de risc. Printre factorii de risc se numara hipertensiunea arteriala, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrata, obezitatea abdominala, fumatul, consumul de alcool (…) Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicata in jumatate dintre accidentele vasculare cerebrale. Asadar, controland tensiunea arteriala, realizam si preventia unei mari proportii din accidentele vasculare cerebrale. In acelasi timp, trebui sa se stie ca pacientii cu fibrilatie atriala au un risc de cinci ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din totalul AVC apar pe fondul fibrilatiei atriale”, a declarat dr. Gabriel Chitoiu, conform Agerpres.
Fibrilatia atriala urmata de tratamentul cu noile anticoagulante orale ar putea reduce accidentele vasculare cerebrale (AVC) si dizabilitatile asociate acestora.
“Trebuie sa prevenim ca pacientii sa faca fibrilatie atriala, sa-i educam in tratamentul pe care il fac ei si tratamentul coagulant. (…) Am incercat sa convingem autoritatile ca pacientii din Romania au nevoie de aceeasi abordare ca si pacientii din alte tarile europene, respectiv sa aiba acces la acest tratament anticoagulante orale. Romania, din pacate, este una dintre putinele tari, daca nu singura care aceste medicamente, anticoagulante orale, nu sunt pe lista de compensare. Aici ne creeaza si noua medicilor si pacientilor un sentiment de frustrare(…) Aceste tratamente sunt extrem de eficiente. Stiu ca exista o serie de preocupare, sper sa fie pusa cat mai repede in practica. (…) Daca vrem intr-adevar sa reducem cifra de mortalitate prin accidente vasculare cerebrale trebuie neaparat ca pacientii nostri sa aiba acces la aceste medicamente, care previn aceste complicatii”, a mai precizat presedintele Societatii Romane de Cardiologie potrivit sursei mentionate.
De asemenea, el a punctat si importanta educatiei pentru sanatate.
“Educatia pentru sanatate, de la cele mai mici varste, este esentiala pentru prevenirea AVC, dar si a altor boli cardio-metabolice”, a mai punctat medicul.
Potrivit Centrului pentru Inovatie in Medicina, o persoana din sase va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vietii. Satatisticile arata ca peste 60.000 de romani sufera anual de un AVC, iar 54.000 de romani mor in fiecare an din cauza unui AVC.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii