Peste 100 de perchezitii in cauza “Diplome fara licenta”. Sunt vizati mai multi studenti straini de la Facultatatile de Medicina si Stomatologie

26/07/2017

Peste 100 de perchezitii in cauza “Diplome fara licenta”. Sunt vizati mai multi studenti straini de la Facultatatile de Medicina si Stomatologie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-100-de-perchezitii-in-cauza-diplome-fara-licenta-sunt-vizati-mai-multi-studenti-straini-de-la-facultatatile-de-medicina-si-stomatologie/

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au efectuat 106 perchezitii intr-o cauza denumita generic “Diplome de licenta fara studii”.

Descinderile au avut loc la Universitate de Vest Vasile Goldis si la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

Din probele administrate pana in prezent a reiesit urmatoarea situatie de fapt:

Mai multe cadre didactice din cadrul unor institutii de invatamant superior desfasoara activitati ilegale constand in pretinderea si primirea unor foloase necuvenite (bani si bunuri materiale) cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.

Probatoriul a relevat ca unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.
Din cercetarile efectuate au rezultat urmatoarele modalitati de comitere a infractiunilor:

1.    Primirea de catre studenti in timpul examenelor sustinute on-line, in schimbul unor sume de bani, a raspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS);

2.    Modificarea notei de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala de catre informaticienii din respectivele institutii, a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea;
3.    Interventia informaticienilor in contul electronic al studentului si modificarea raspunsurilor de la examen in testul on-line astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra;

4.    Achizitionarea de catre studenti, direct de la profesori, a unor lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv a prezentarilor in format power point necesare pentru sustinerea lucrarii in fata comisiei de examinare.

Din probatoriul administrat a reiesit ca in respectivele institutii de invatamant superior s-au constituit retele infractionale din care faceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, in vederea promovarii frauduloase a studentilor. Totodata, in acest mecanism, studenti care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei care cunosc limba romana, devin la randul lor intermediari pentru alti colegi.

O modalitate de a intra in posesia banilor ce sunt oferiti in schimbul promovarii examenelor este aceea de a-i lasa la unele puncte de schimb valutar ai caror administratori sunt in relatii de prietenie cu cadrele didactice.                       
In cauza a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale pentru un numar de  36 de persoane ce au calitatea de suspect.

Anchetatorii au ridicat mai multe documente si computere de la toate sediile celor doua universitati din Arad, “Aurel Vlaicu” – de stat si “Vasile Goldis” – privata.

Conform unor surse din randul anchetatorilor, citate de News.ro, sistemele informatice ar fi fost accesate ilegal de catre informaticieni ai celor doua universitati pentru a opera modificari de note, informaticienii fiind complici ai profesorilor care ar fi primit mita de la studenti in schimbul promovarii examenelor.

Tot potrivit surselor citate, ar urma sa fie audiati inclusiv studentii straini de la Facultatatile de Medicina si Stomatologie.

Printre cei vizati de perchezitii ar fi si medicul timisorean Emil Urtila, profesor la Universitatea Vasile Goldis, perchezitiile in cazul sau avand loc atat la locuinta, cat si la clinica sa.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: