Depresia duce la un risc crescut de AVC
Depresia duce la un risc crescut de AVC
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/depresia-duce-la-un-risc-crescut-de-avc/
Combinând rezultatele a peste 17 studii despre depresie şi accidentele vasculare cerebrale cercetătorii au putut dovedi că persoanele care au suferit de depresie pe parcursul vieţii au un risc mai mare cu o treime de a face un accident vascular cerebral decât cei care nu au suferit de depresie.
Dr. Maria Glymour, profesor la Harvard School of Public Health, Boston consideră că analiza este foarte convingătoare dar că nu reuşeşte să determine dacă depresia este cauza riscului sau ambele boli au cauze comune. Dr. Glymour consideră că asociaţia dintre cele două boli ar putea fi explicată prin stilul de viaţă nesănătos. „ De exemplu, ştim că depresia are comportamente ce influenţează riscul de AVC ca dieta, reducerea activitatea fizică, urmărirea indicaţiile medicului curant. Aceste lucruri necesită energie şi ştim că depresivul poată să nu aibă suficientă pentru a le face”. Dr. Glymour a concluzionat că va fi important de văzut dacă tratarea depresiei va duce la scăderea riscului de AVC.
Datele au fost adunate de Dr. Li-Qiang Quin de la Universitatea Soochow, Suzhou, China, de la peste 200 000 de participanţi. Fiecare studiu a început cu persoane ce nu au suferit nici un stroke şi i-a urmărit pe perioade cuprinse între 3 şi 29 de ani. Două studii au găsit un risc scăzut iar altele două nu au găsit nici o diferenţă de risc între cei cu depresie şi cei fără. Celelalte 13 au arătat un risc crescut pentru pacienţii cu depresie şi atunci când cele 17 studii au fost combinate riscul mediu de AVC a fost cu 34% mai mare pentru cei cu depresie.
Autorii studiului notează că depresia pare a fi legată şi de apariţia diabetului şi a hipertensiunii, de asemenea factori de risc pentru AVC.
Autor: Adrian Grom
0 Comentarii