Studiu: Medicii de familie nu depisteaza la timp pacientii alcoolici
Studiu: Medicii de familie nu depisteaza la timp pacientii alcoolici
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-medicii-de-familie-nu-depisteaza-la-timp-pacientii-alcoolici/
Potrivit studiului national ce evalueaza serviciile de sanatate adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool, medicii de familie depisteaza pacientii cu probleme de alcool atunci cand acestia sunt deja intr-un stadiu avansat. Astfel, rezultatele arata ca 55% dintre persoanele internate pentru o problema legata de consumul de alcool au primit informatii despre abuzul de alcool de la medicul de familie, iar 44% au fost indrumati spre un serviciu specializat.
Un motiv ar fi lista ghidurilor si a protocoalelor de lucru agreate la nivel national in domeniul interventiilor specializate pentru tratamentul tulburarilor legate de consumul de alcool.
Mai mult, 70% dintre medicii specialisti intervievati, peste 50% dintre persoanele care beneficiaza de servicii pentru tratarea acestei probleme si 80% dintre persoanele cu un consum problematic de alcool care nu au apelat la servicii specializate au identificat stigmatizarea ca principala bariera in accesarea acestor servicii.
Programele de formare, utile
In cadrul studiu a fost scoasa in fata si posibilitatea implementarii unor programe de formare in domeniul prevenirii si tratarii abuzului si dependentei de alcool.
Cu toate ca 76% dintre medicii psihiatri intervievati considera ca aceste programe sunt foarte utile, peste 50% dintre ei nu au urmat un curs de formare in ultimii 3 ani. 33% nu au urmat niciodata un astfel de curs. Situatia este si mai pronuntata in randul medicilor de familie si al celor de alte specializari, unde 65% nu au participat niciodata la un program de formare in domeniul consumului problematic de alcool, desi acelasi procent considera ca aceste informatii sunt foarte utile pentru practica lor medicala.
“Acest studiu scoate in evidenta o serie de directii de dezvoltare pentru un viitor sistem de tratament al abuzului si dependentei de alcool. ALIAT va continua sa dezvolte servicii noi care sa vina in intampinarea nevoilor identificate si va sustine necesitatea includerii acestor probleme in agenda factorilor de decizie”, a spus dr. Eugen Hriscu, director stiintific al ALIAT.
Cercetarea a fost efectuata in perioada 1 octombrie si 15 noiembrie 2011, la nivelul tuturor celor 8 euroregiuni ale tarii, echipa implicata in derularea acestuia fiind formata din peste 30 de specialisti.
0 Comentarii