Scrisoare catre asigurati cu serviciile medicale primite si decontate de CNAS, atat in sistemul de stat, cat si in cel privat

13/09/2017

Scrisoare catre asigurati cu serviciile medicale primite si decontate de CNAS, atat in sistemul de stat, cat si in cel privat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scrisoare-catre-asigurati-cu-serviciile-medicale-primite-si-decontate-de-cnas-atat-in-sistemul-de-stat-cat-si-in-cel-privat/

CNAS vrea sa trimita, din primul trimestru al anului viitor, o scrisoare catre asigurati care sa prezinte toate serviciile medicale primite de acestia si decontate de Casa, inclusiv cele din sistemul de stat si cel privat.

Asta a declarat Liliana Mihai, director general al CNAS, la ZF Health&Pharma Summit, carea precizat ca astfel, asiguratul va vedea daca a beneficiat sau nu de acele servicii medicale in mod efectiv.

Declaratia completa a directorului CNAS, Liliana Mihai, potrivit ZF:

Pe langa metodele de control consacrate, venim cu inca o metoda eficienta de informare a asiguratului, de control.

Asiguratul va primi anual o scrisoare in care va fi mentionat in anul respectiv care au fost serviciile de care a beneficiat, decontate in sistemul de sanatate.

Bugetul aprobat trimestrial, medicamentele acordate asiguratilor si cele din programele nationale s-au dublat in sase ani.

Au fost numeroase discutii cu asociatiile de producatori, au fost conturate anumite propuneri pentru urmatoarea perioada, care sunt in analiza, nefiind identificata o solutie in momentul acesta.

In Romania nu exista un sistem public si privat, ci un singur sistem de sanatate si furnizorii publici si privati au contract cu CNAS si acorda servicii asiguratilor.

Avand in vedere ca asiguratul contribuie la sistemul de sanatate, de data aceasta in analiza CNAS si in viziunea noii conduceri este o reorganizare legislativa bazata pe o participare activa a asiguratului.

La medicamentele cu si fara contributie personala si la programele nationale suma s-a dublat.

Este necesar sa se vada daca sumele sunt utilizate eficient in sistem. Am zice ca da pentru ca in ultimii ani au intrat medicamente noi, au fost incheiate contracte de cost volum si cost volum rezultat.

Mesajul este al unei reorganizari legislative, al unei debirocratizari, participare activa a asiguratului.

Trebuie facuta o analiza pe ce inseamna investitii paraclinice care e in atentie de fiecare data cand fundamentam bugetul. In ultimii ani au crescut tarifele, sunt si investigatii de inalta performanta care sunt decontate din bugetul fondului. Cred ca numarul zilelor a crescut.

Tot ce inseamna dotarea unitatilor medicale e atribut al Ministerului Sanatatii.

 

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. dr. vieru ana says:

    nu de hartii ducem lipsa nici medicul de familie si nici pacientii doresc ca medic de familie un venit decent iar pacientii sa nu mai fie umiliti in spitale si sa nu mai alerge cu retetele in mana la farmacia de vis- a- vis pentru a avea tratamnet in spital si mai vor ex. de laborator gratuite nu cu programari peste trei luni.

  2. lucia sterie says:

    CNAS VA MAI FACE O RISIPA INUTILA SI FURTUL ESTE IN ALTA PARTE

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: