Campanie a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice: Doneaza o sansa la viata! – Fii Eroul din umbra!

15/09/2017

Campanie a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice: Doneaza o sansa la viata! – Fii Eroul din umbra!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-a-registrului-national-al-donatorilor-voluntari-de-celule-stem-hematopoietice-doneaza-o-sansa-la-viata/

Campanie de informare si constientizare a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Sub mesajul “Fii Eroul din umbra”, in perioada 9-17 septembrie 2017, s-a derulat Campania “Doneaza o sansa la viata”, pentru cresterea informarii cu privire la donarea de celule stem hematopoietice, respectiv constientizarea importantei inscrierii in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Campania, desfasurata in contextul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din data de 16 septembrie 2017, s-a derulat la nivel national in 15 orase.

In toate localitatile s-au desfasurat activitati de informare in legatura cu ce presupune donarea de celule stem hematopoietice si de promovare a inscrierii in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, pentru cresterea numarului de posibili donatori.

Doar in aproximativ 30%1 din cazurile de pacienti cu leucemii, limfoame, anemii aplastice sau alte boli hematologice grave, care au indicatie de transplant de celule stem hematopoietice (transplant medular) se gaseste un donator compatibil in randul membrilor familiei. In cazul celorlalti, identificarea unui donator neinrudit, prin intermediul registrelor de donatori voluntari, poate fi singura sansa la viata, scrie intr-un comunicat de presa.

Pentru pacientii romani a caror viata depinde de transplantul de celule stem hematopoietice, dezvoltarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice inseamna sanse mai mari de gasire a unui donator compatibil, dar si un timp mai redus de asteptare de la identificarea donatorului pana la realizarea procedurii de transplant.

Fii si tu Eroul din umbra si poti sa ajuti un om sa traiasca! Prin inscrierea in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice poti oferi unui pacient o sansa la viata!

“Este foarte important sa constientizam ca fiecare dintre noi ar putea sa salveze o viata! Poate ca nu ne gandim ca am putea sa fim chiar noi una dintre persoanele ale caror destine sunt conditionate de un transplant de celule stem, iar sansa noastra la viata sa fie gasirea unui donator prin intermediul retelei internationale de registre cu donatori voluntari de celule stem hematopoietice si la care este conectat si Registrul din Romania. Fii Eroul din umbra! Ofera o sansa la viata celor care lupta pentru fiecare clipa. Prin intermediul acestei campanii dorim sa oferim mai multe informatii despre ce presupune sa fii donator de celule stem hematopoietice si despre cat de important este sa te inscrii in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice”, a declarat Dr. Aurora Dragomiristeanu, Directorul General al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, conform comunicatului.

In Bucuresti, de Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, de sambata, 16 septembrie, in Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), intre orele 11.00 si 13.00 va avea loc un eveniment de sensibilizare cu privire la importanta donatorilor voluntari (neinruditi) de celule stem hematopoietice pentru pacientii care au nevoie de transplant medular.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Secretariat RNDVCSH says:

    Informarea medicilor de familie despre importanța inscrierii in Registrul Donatorilor de Celule Stem hematopoietice este extrem de esentiala, deoarece medicul de familie este primul medic caruia i se adreseaza orice persoana care doreste mai multe informatii si consiliere cu privire la ce presupune sa fii donator voluntar de celule stem hematopoietice si care sunt riscurile in cazul donarii.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: