Medicii de familie din Arad incep protestele

12/10/2017

Medicii de familie din Arad incep protestele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-din-arad-incep-proteste/


Medicii de familie din judetul Arad s-au saturat de ignoranta cu care au fost tratati atatia ani de catre guvernanti si de piedicile in care se poticnesc zilnic cand se straduie sa-si exercite cat mai profesionist meseria.

Astfel, au hotarat sa inceapa o forma de protest pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta.
Despre motivele din spatele acestor viitoare proteste, planificate sa inceapa saptamana viitoare, au vorbit cate un reprezentant al partilor implicate, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in data de 11 octombrie.

“Din pacate, noi am depus o sumedenie de acte la toate organele competente de-a lungul anilor – la Ministerul Sanatatii, la Casa Nationala – dar raspunsul lor nu a fost unul pozitiv, ci mai mult o lipsa de interes la adresa medicinei de familie. Din pacate, acest dezinteres al guvernantilor persista de ani de zile. Cu toate ca toate organismele internationale recomanda punerea accentului pe medicina de familie, Romania se afla intr-un top invers in ceea ce priveste importanta acordata medicinei de familie, totul culminand cu programul de guvernare al actualului Guvern, in care medicina de familie efectiv nici nu apare! Deci nu exista nici cea mai mica intentie privind medicina de familie!”, a spus dr. Adrian Darabantiu, venit la conferinta de presa pentru a reprezenta toti medicii de familie din Arad, citat de Special Arad.

In cadrul conferintei de presa, s-a pus lumina pe o suferinta mai putin cunoscuta de marea masa, anume suferinta medicului de familie, reprezentantii adresand urmatoarea intrebare: „Cat de multumiti sunteti ca pacient de medicul dumneavoastra personal de familie?”, opinandu-se ca aproape toata lumea este nemultumita, dar subliniindu-se ca si medicii de familie, la randul lor, sunt la fel de nemultumiti de situatia in care au ajuns sa-si trateze pacientii, iar asta din motive care nu tin de ei.

“Acest protest este cu totul indreptatit. In calitatea de medic de familie, ma alatur colegilor mei, as dori sa atrag si eu atentia asupra problemelor, care in primul rand se datoreaza birocratizarii excesive care exista la momentul actual, problemele pe care le avem vizazi de informatizarea si raportarea excesiva care exista in acest moment, atat fata de Casele de Asigurari teritoriale, cat si fata de Directiile de Sanatate Publica si, totodata, multele probleme care apar din cauza informatizarii care nu intotdeauna functioneaza cum ne-am dori si din acest motiv oamenii sunt pusi sa astepte sau sa revina, programarile noastre se dau peste cap si apar disfunctionalitati in cadrul cabinetului medical. Din punct de vedere al finantarii medicinei de familie, din pacate atunci cand suntem considerati ca privati suntem impozitati ca societati private, iar pe de alta parte suntem considerati bugetari, pentru ca suntem platiti de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale si, respectiv, de la Casa de Asigurari. Din acest punct de vedere, suntem de acord si cu una si cu alta dintre variante, dar problema e ca finantarea acestor cabinete a ramas in urma, fata de alte specialitati. Nu contestam importanta cresterilor celorlalte specialitati care speram sa fie sustenabile pe viitor, dar in momentul de fata medicina de familie bate pasul pe loc, iar acest lucru se va reflecta in activitatea noastra, caci aceste cabinete au angajati (asistente medicale, personal de curatenie) care trebuie sa aiba salarii, dar care stau pe loc”, a spus dr. Titus Ududec, presedintele Colegiului Medicilor Arad, potrviti sursei mentionate.

Situatia in care se afla astazi medicina de familie in Romania este mai mult decat ingrijoratoare. Media de varsta la ora actuala a medicilor de familie existenti este de 50-55 de ani, situatia care in circa 10 ani poate crea o reala criza in sistemul de sanatate.

La ora actuala, in judetul Arad exista un total de 263 medici de familie, iar la nivel national undeva la 11 mii la o populatie de peste 19 milioane de oameni.

Protestul doctorilor va consta in purtarea de banderole pe brat, incepand de luni, 16 octombrie si va dura pana cand medicii de familie vor observa ca se vor face pasi concreti pentru rezolvarea problemelor semnalate.

“Ne-am saturat de vorbe goale, vrem fapte! Am demonstrat ca avem destula rabdare. Pacientii nu sunt implicati, ci se vrea doar constientizarea acestor probleme. De aceea s-a si ales aceasta forma de protest (…). La ora actuala, in Romania au fost investiti 6 milioane de euro in sistemele informatice, iar noi ne sufocam in continuare de birocratie.”, a spus dr. Adrian Darabantiu, citat de specialarad.ro.

Printre exemplele oferite pentru a demonstra excesul de birocratie, a fost modul in care este conceputa reteta online, care este compusa din 4 pagini extrem de detaliate, pe care medicii (chiar daca exista deja semnatura digitala), trebuie sa o printeze, sa o stampileze si semneze, in conditiile in care pacientul ar putea sa mearga la farmacie doar cu cardul.

De asemenea, un alt exemplu a fost ca inainte de anii 2000, din cele aproximativ 15 minute acordate unui control medical, completatul documentelor tinea un minut, iar restul timpului era destinat controlului propriu-zis, iar acum situatie este exact invers, caci completarea si verificarea tuturor documentelor ocupa aproape tot timpul acordat consultului.

 

Autor: FormareMedicala.ro

7 Comentarii

  1. DR.CUSU ANGELA CLAUDIA says:

    Cred ca plata doar pe servicii medicale-respectiv 50 lei/consultatie ar fi corecta si satisfacatoare financiar pentru MF.

  2. sz.K Elis says:

    Ar fi bine si corelarea activitatii cu med specialist si respectarea intocmai,ca un specialist sa aiba posibilitatea trimiterii pacientului la un alt specialist, daca este cazul si sa nu pune pacientul pe drumuri mai ales acelor pacienti care abia poate sa umble si sunt nevoiti sa aoeleze la taxi.Si mai mult pentru pacientii de la tara!!!!!

  3. Iordachescu Meda says:

    Și mulți medici de familie din județul. Suceava ne gândim foarte serios la un gen de proteste,la niște gesturi legale care sa atragă atenția asupra finanțării CMI-urilor și

  4. Adriana says:

    BIROCRATIA SI DARILE CATRE TOATE FORURILE INGENUNCHEAZA MEDICII DE FAMILIE,MAI ALES PE CEI CE AU UN NR.MIC DE ASIGURATI PE LISTA,AL CAROR VENIT NET NU ASIGURA NICI SUPRAVIETUIREA TITULARULUI DE CABINET,CE SA MAI VORBIM SI DE ANGAJATI…

  5. Dr Stela Rogojan says:

    Felicitari si succes, oameni de actiune!

  6. tina stefan says:

    Sunt intru totul de acord cu tot ce au postat colegii de la Arad,chiar suntem sufocati de birocratie si controale ale curtii de conturi care ne priveste ca pe niste deligventi si nu e data sa nu ne impute cate ceva !!!Si eu voi purta banderola pentruca sunt intr-adevar nemultumita de tot in ce priveste sanatatea si in general in tara!

  7. Dr.COHN SORIN RAUL says:

    Corect!!! Ar trebui sa se procedeze la fel in toata tara,de catre toti medicii de familie.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: