Comisarul european pentru Sanatate: Romania a facut unele lucruri bune prin implementarea cardurilor de sanatate
Comisarul european pentru Sanatate: Romania a facut unele lucruri bune prin implementarea cardurilor de sanatate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comisarul-european-pentru-sanatate-romania-a-facut-unele-lucruri-bune-prin-implementarea-cardurilor-de-sanatate/
Romania a facut “unele lucruri bune” prin implementarea cardului national de sanatate, dar exista nevoia de imbunatatire a accesului la sistemul sanitar, a declarat comisarul european pentru Sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, aflat in vizita la Bucuresti.
“Reforma sistemului de sanatate – este importanta aceasta reforma, sa fie implementate recomandarile facute in Procesul Semestrului European. Romania a facut unele lucruri bune prin implementarea cardurilor de sanatate, publicand o lista de medicamente compensate care se bazeaza pe tehnologii foarte noi, promovand constientizarea si utilizarea medicamentelor generice, dar exista nevoia de imbunataţire a accesului la sistemul de sanatate, exista o strategie 2014 – 2020 in Romania si va incurajez sa militati in continuare pentru implementarea sistemului care sa devina mai eficient si mai sustenabil pentru ca sistemul de sanatate sa fie de calitate pentru toti”, a afirmat comisarul european, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, fondurile europene sunt un instrument cheie care pot sa faca sistemul de sanatate sa funcţioneze mai bine.
“Dezvoltarea unor spitale regionale, crearea acestora, se numara printre proiectele noastre europene. Trebuie sa ne asiguram ca exista o finantare a proiectului. Este esential sa constientizam oamenii de importanţa vaccinarii printr-o comunicare larga foarte deschisa. Astfel, oamenii trebuie sa aiba mai multa incredere in vaccinuri. In ceea ce priveste noua lege privind vaccinarea, as vrea sa subliniez importanta gasirii unei balante, a unei abordari echilibrate”, a spus Vytenis Andriukaitis.
El a adaugat ca sistemul de sanatate din Romania se confrunta cu “mari” probleme de finantare.
“As vrea sa subliniez inca o data ca in Romania sistemul se confrunta cu mari probleme de finantare. In Romania sistemul este subfinantat, ceea ce inseamna un risc pentru sustenabilitatea pe termen mediu si lung. Bugetul de stat susţine o serie de activitati. In ceea ce priveste cheltuielile, acestea sunt la un nivel foarte scazut in Romania, ceea ce impiedica activitatile de promovare a unui sistem de viata sanatos”, a sustinut demnitarul european conform sursei mentionate.
In opinia sa, un factor foarte important il reprezinta preventia, lupta impotriva fumatului si consumului de alcool.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii