SNMF se alatura luptei impotriva cancerului de col uterin si sustine campania “Protejeaza-i aripile!”

23/10/2017
SNMF se alatura luptei impotriva cancerului de col uterin si sustine campania “Protejeaza-i aripile!”

SNMF se alatura luptei impotriva cancerului de col uterin si sustine campania “Protejeaza-i aripile!”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-se-alatura-luptei-impotriva-cancerului-de-col-uterin-si-sustine-campania-protejeaza-i-aripile/

Dragi colegi, Dragi colegi, Dragi colegi, Dragi colegi,Dragi colegi, Dragi colegi,

De curand, Societatea Nationala de Medicina Familiei s-a alaturat unui amplu demers de informare a femeilor din Romania cu privire la importanta profilaxiei cancerului de col uterin.

Campania “Protejeaza-i aripile!” are ca obiectiv cresterea preventiei impotriva cancerului de col uterin si a bolilor provocate de infectia cu HPV in Romania si a fost demarata la inceputul acestui an de MSD Romania in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica.

Bolile provocate de infectia cu HPV reprezinta o povara pentru sistemul de sanatate publica din Romania.
In fiecare an, in Romania sunt diagnosticate 4343 de cazuri noi cancer col uterin, iar 1909  femei pierd in fiecare an lupta cu aceasta boala.

Suntem pe primul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene in privinta incidentei acestei boli (de 3 ori mai mare decat cea a UE), cat si a mortalitatii prin cancer de col uterin (14,2 la 100.000 femei). Acest lucru reprezinta o mortalitate de 20 de ori mai mare decat a Islandei, de 4 ori mai ridicata decat cea a Uniunii Europene si de 2 ori mai mare decat cea a unor tari precum Macedonia, Belarus sau Ucraina.

Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania si principala cauza pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani2. In plus, se estimeaza ca anual sunt diagnosticate in tara noastra 331 cazuri noi de cancer vulvar, 78 de cazuri de cancer vaginal, 76 de cazuri de cancer anal la femei si 77 la barbati, 130 de cazuri de cancer penian, 388 de cazuri de cancer orofaringian la femei si 3716 la barbati.

In acest context ingrijorator, Societatea Nationala de Medicina Familiei a decis sa participe la campania “Protejeaza-i aripile!” pentru a sustine efortul de informare a femeilor din Romania cu privire la metodele de profilaxie primara (prin vaccinare) si secundara (prin screening) impotriva cancerului de col uterin si a celorlalte boli provocate de infectia cu HPV.

Atat programele de screening, cat si vaccinarea HPV sunt masuri sunt masuri de profilaxie cu o valoare medicala de necontestat!

Alaturi de preventia prin screening, ghidurile europene si internationale3 recomanda introducerea vaccinarii HPV ca metoda de profilaxie primara, in contextul in care exista nenumarate exemple de tari care au introdus aceasta metoda de preventie in Programele Nationale de Imunizare unde inregistreaza deja rezultate remarcabile. Astfel, in Australia, prevalenta genotipurilor HPV 6, 11, 16 si 18 in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani a fost redusa de 4 ori, prin introducerea vaccinarii in programul national de imunizare (de la 28,7% la 6,7% prevalenta).

In SUA, un declin clar, de 56%, al infectiilor HPV cu genotipurile prevenibile prin vaccinare, a fost inregistrat la tinerele cu varsta intre 14 si 19 ani ce au fost vaccinate in intervalul 2003-2006, cat si 2007-20104. In Danemarca, un studiu de cohorta ce a analizat datele din registrele nationale referitoare la femeile nascute in intervalul 1989 si 1999 a remarcat ca cele care au primit vaccinul HPV au avut un risc de a dezvolta leziuni precanceroase (”atypia”) mai scazut cu 60% fata de cele nevaccinate, iar riscul de a fi diagnosticate cu CIN2/3 sau CIN3 a scazut cu 80%5.

In acest context, femeile din Romania au nevoie de implicarea noastra, a medicilor de familie, pentru informarea corecta cu privire la metodele de preventie disponibile.

Dorind sa va oferim tot sprijinul nostru, am dezvoltat o serie de materiale informative pentru pacienti care vor ajunge in curand in cabinetele dumneavoastra.

Pornind de la argumente stiintifice, aceste materiale au rolul de a explica pe intelesul tuturor, ce inseamna cancerul de col uterin, infectia cu HPV, care sunt factorii de risc si, cel mai important, care sunt metodele de profilaxie impotriva acestei boli.

De asemenea, in perioada urmatoare, vom pregati o serie de materiale in format electronic menite sa va ofere asistenta si ghidaj in comunicarea cu pacientii cu privire la preventia bolilor provocate de infectia cu HPV.

Sustinand rolul esential al proxilaxiei prin vaccinare, credem ca orice parinte trebuie sa fie informat cu privire la posibilitatea de a-si proteja copilul, in viitor, de boli extrem de grave precum cancerul de col uterin sau celelalte boli provocate de infectia cu HPV.

De aceea, speram ca materialele pe care le veti primi va vor fi de ajutor pentru a transmite acest mesaj important al profilaxiei cancerului de col uterin si a celorlalte boli prevenibile prin vaccinare, catre femeile si mamele din Romania.

Ne dorm sa ne fiti alaturi in acest demers si impreuna, sa reusim sa aducem o contributie reala in scaderea incidentei acestor boli in Romania!

Vicepresedinte SNMF
Dr. Sandra Adalgiza Alexiu

*Descarca scrisoarea, AICI.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: