Rectorul UMF Bucuresti: Romania se confrunta cu o situatie critica in ceea ce priveste terapia durerii
Rectorul UMF Bucuresti: Romania se confrunta cu o situatie critica in ceea ce priveste terapia durerii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rectorul-umf-bucuresti-romania-se-confrunta-cu-o-situatie-critica-in-ceea-ce-priveste-terapia-durerii/
Romania nu are o strategie nationala a durerii, asa cum au multe din tarile europene, iar deficitul de specialisti in aceasta problematica este de 30%.
Acestea sunt doua din problemele dezbatute in expert meeting-ului “Educatia in terapia durerii”, organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.
Anual, in Romania, sunt aproximativ 2,5 milioane de pacienti care sufera de dureri de spate si de dureri cervicale.
“Romania se confrunta cu o situatie critica in ceea ce priveste terapia durerii, in special a celei cronice. De multe ori, durerea este semnul pentru care bolnavul se prezinta la medic. Durerea o intalnim aproape in orice specialitate medicala. De aceea, cred ca ar fi necesar sa cream un atestat in terapia durerii, la care sa poata avea acces medicii din specialitatile clinice, eventual pe mai multe niveluri de competenta. Educatia in terapia durerii este mai mult decat necesara in conditiile in care durerea este principalul motiv pentru care pacientul vine la medic si afecteaza grav calitatea vietii”, a declarat Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila din Capitala, potrivit unui comunicat remis vineri.
La dezbaterea organizata de UMF Carol Davila au participat reprezentanti din specialitati precum ATI, neurologie, reumatologie, ortopedie-traumatologie, chirurgie generala, reabilitare si medicina fizica, farmacologie clinica, oncologie medicala, psihiatrie, obstetrica-ginecologie, precum si reprezentanti ai Colegiului Medicilor si ai societatilor nationale de specialitate.
Dezbaterea multidisciplinara despre Educatia in terapia durerii a avut loc in contextul in care Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii (International Association of the Study of Pain, IASP) a declarat anul 2018 Anul excelentei in educatie pentru terapia durerii.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii