Revendicarile medicilor de familie – stadiul consultarilor

13/12/2017

Revendicarile medicilor de familie – stadiul consultarilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/revendicarile-medicilor-de-familie-stadiul-consultarilor/

 

O delegatie a Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a avut intalniri in acest inceput de saptamana atat luni, 11 decembrie, la sediul Ministerului Sanatatii cu Ministrul Sanatatii, domnul Florian Bodog, cat si marti, la sediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu conducerea acesteia, in cadrul primei sesiuni de consultari in calendarul publicat pe pagina de transparenta decizionala a CNAS, pentru proiectul de contract-cadru 2018-2019.

La Ministerul Sanatatii am sumarizat stadiul discutiilor si faptul ca s-a avansat extrem de putin in rezolvarea solicitarilor medicilor de familie. Am adus la cunostinta ministrului ca pana in acest moment nu s-a pus in practica modificarea de tarif decisa la nivelul Centrelor de permanenta, precum si faptul ca este nevoie de o modificare a PNI legat de activitatea de vaccinare. Reprezentantii nostri au depus la Ministrul Sanatatii un document legat de modificarile legislative solicitate de organizatiile reprezentative ale medicilor de familie.

De asemenea, am solicitat din nou consilierului Prim-ministrului, dl Florian Popa, o noua intalnire cu Prim-ministrul Romaniei, pentru clarificari in ceea ce priveste stadiul rezolvarii revendicarilor noastre.

La CNAS, SNMF si FNPMF au depus in termenul prevazut de legea transparentei decizionale un document privind amendamentele la proiectul de Contract-cadru. In aceasta dimineata a avut loc o prima sesiune de consultari, in care s-au discutat amendamentele propuse de noi inca de la intalnirea anterioara, din perioada 20 – 23 noiembrie, amendamente care NU au fost preluate in proiectul postat in transparenta.

Delegatia medicilor de familie a argumentat fiecare amendament si a solicitat din nou modificari ale sistemelor informatice care sa flexibilizeze si sa fluidizeze actul medical in favoarea pacientilor nostri si sa nu mai permita penalitati la nivelul cabinetelor, respectiv anuntarea imediata a indisponibilitatii PIAS si posibilitatea lucrului offline, asumarea calitatii si categoriei de asigurat de catre CNAS, precum si alte elemente legate de alertarea in sistem la prescrierea medicamentelor pentru care exista anumite reguli (restrictii, protocoale etc).

Timpul extrem de scurt alocat marti problemelor asistentei medicale primare a facut imposibila discutarea tuturor amendamentelor noastre la proiectul de contract-cadru.

Apreciem ca au fost astfel atinse doar o mica parte din elementele care au facut obiectul revendicarilor noastre, respectiv cateva elemente din contract, insa obiectivele majore nu au fost atinse.

Nu avem inca, pana in acest moment, rezolvari pentru debirocratizarea concreta si masiva in sistemul de sanatate, dreptul la vacanta al medicilor si alternative pentru continuitatea actului medical, finantarea corecta a asistentei medicale primare cu mentionarea procentului din FNUASS acordat AMP mentionat expres in contract.

O noua sesiune de consultari pe marginea contractului-cadru va avea loc luni, 18 decembrie la ora 11 la sediul CNAS.

In aceste zile decidem la nivel teritorial care este conduita membrilor nostri in situatia in care revendicarile noastre nu vor fi rezolvate in mod favorabil.

Biroul de presa al SNMF

Autor: FormareMedicala.ro

5 Comentarii

  1. Croitoru Simona says:

    Cred ca sigura solutie sa fim auziti ramine inchiderea cabinetelor,pina la rezolvarea revendicarilor .Si daca toti medicii de familie din tara nu lucreaza o saptamina sa vedeti ce importanti devenim!

  2. soneriu doru says:

    Nu consider că mai trebuie discutat și rediscutat..toată situația e cunoscută și de oligofreni de cînd se tot discută,practic de aproape 10 ani.Dacă nu vor-ei fiind partid social democrat-inchidem pentru 7-10 zile…să facă treabă cine vrea,cei cu 25% .

  3. Emilian Stancu says:

    Consider că trebuie să fiți foarte fermi și să nu le mai permiteți să își bată joc de medicina primară.
    Dacă nu vă acceptă amendamentele… faceți grevă generală în sistemul medicinei primare…in țara asta nu numai judecătorii și procurorii au dreptul să fie foarte bine plătiți ci și medicii de familie… nu mai tolerați acest sistem mafiot care și-a bătut joc de voi atâția ani..

  4. Salagub Adina says:

    Doua probleme de interes ar fi :programul de guvernare promite scutirea medicilor de impozit.Din luna septembrie pana acum s_a facut uitat acest program.Cea de a doua la fel de importanta ar consta in calcularea serviciilor medicale in functie de numarul de zile ale.lunii indiferent de asa zisele zile libere si posibilitatea recuperarii lor si financiar nu numai faptic.ex luna decembrie are doar 18zile lucratoare.20de servicii medicale pe zi de inmultit cu 22 de zile ar insemna Acceptarea in plata a unui numar de 440 si nu de 360.cheltuielile cabinetului nu sunt acordeon.

    • Croitoru Simona says:

      Nu mai vorbim de scutirea de impozit care au ivirtit-o ,ba suntem scutiti ba nu suntem scutiti ca in final sa uite de aceasta promisiune sustinuta sus si tare pe toate posturile de televiziune dar plati regularizari la sanatate din 2012 .Medicii de familie sunt singurii care nu beneficiaza de nici un spor, desi riscurile sunt enorme, avind in vedere ca noi suntem primii care venim in contact cu pacientul.Medicii de familie platesc concesiuni enorme,pe cladiri pe care sunt obligati sa le intretina, platesc taxe pe cladri ,angajati, aparat de urgenta,curent, apa ,canalizare, deseuri ,calculator etc.Si dupa toate acestea nu sunt considerati MEDICI de guvernanti acestei tari. Solutia GREVA GENERALA!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: