Mai mult de jumatate din populatia globului nu are acces la serviciile medicale de baza
Mai mult de jumatate din populatia globului nu are acces la serviciile medicale de baza
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mai-mult-de-jumatate-din-populatia-globului-nu-are-acces-la-serviciile-medicale-de-baza/
Un raport la OMS si Banca Mondiala arata ca mai mult de jumatate din populatia globului nu are acces la serviciile medicale de baza si aproape o suta de milioane de oameni traiesc in conditii de saracie extrema pentru ca sunt nevoiti sa plateasca un tratament medical.
Raportul releva ca doar jumatate din populatia globului beneficiaza de toate serviciile medicale esentiale, in timp ce restul nu are niciun fel de acces si este lipsit de cele necesare, relateaza AFP.
Documentul releva, astfel, ca exista un miliard de persoane cu hipertensiune fara posibilitati de tratament; ca peste 200 de milioane de femei nu au acces la planificarea familiala; sau ca aproape 20 de milioane de copii nu beneficiaza de vaccinurile de care au nevoie, scrie si Agerpres.
Serviciile de asigurare medicala variaza nu doar de la o tara la alta, ci si in cadrul aceleiasi tari. De exemplu, in tarile cu venituri mici, 17% din mamele si copiii din familiile defavorizate beneficiaza de serviciile medicale de baza, in timp ce pentru familiile instarite procentul creste la 74%.
O alta mare problema este costul foarte mare pe care il presupune pentru unele familii accesul la serviciile medicale, ceea ce le impinge spre o saracie si mai mare.
Aproximativ 100 de milioane de persoane ajung in situatie de saracie extrema (traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi) pentru ca sunt nevoite sa plateasca facturile medicale.
Potrivit raportului, un numar “tot mai mare” de persoane cheltuiesc cel putin 10% din bugetul familial pentru cheltuielile medicale. Acest fapt ii obliga pe oameni sa renunte la alte nevoi de baza precum mancarea sau taxele scolare.
De asemenea, se estimeaza ca peste 800 de milioane de persoane din intreaga lume (12% din populatia mondiala) cheltuiesc cel putin 10% din buget pentru sanatate; o cifra care a crescut cu 3% pe an.
Estimarile studiului arata ca cel putin 180 de milioane de persoane cheltuiesc un sfert din bugetul familei pentru sanatate, iar acest grup a crescut intr-un ritm de 5% anual.
“De ce a crescut? Pentru ca guvernele nu dau suficienta prioritate sanatatii publice. Iar oamenii au asteptari tot mai mari cu privire la sanatatea lor si platesc din buzunar pentru ca nu beneficiaza de acoperirea serviciilor de asistenta medicala publica suficienta”, a declarat intr-o conferinta de presa Timothy G. Evans, directorul BM pentru Sanatate, Nutritie si Populatie, potrivi surselor mentionate.
La randul sau, Naoko Yamamoto, adjuncta directorului general pentru Asigurare universala de sanatate si sisteme sanitare a OMS, a explicat ca pe masura ce tarile se dezvolta apar entitati private de asistenta medicala pentru a suplimenta nevoile “pe care ar trebui sa le ofere serviciile medicale publice”.
“Oamenii opteaza pentru aceste servicii private si se indatoreaza”, a subliniat Yamamoto.
Cei doi experti au mai precizat ca, desi nu toate tarile dispun de mijloace pentru a oferi servicii medicale publice, ar trebui macar sa fie in masura sa le ofere pe cele ‘principale si esentiale’ intregii populatii, indiferent de demografie, puterea lor economica, sau statutul lor epidemiologic.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii