Pastila de management: Ce se intampla cand numarul de pacienti trece de 2.200?
Pastila de management: Ce se intampla cand numarul de pacienti trece de 2.200?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pastila-de-management-ce-se-intampla-cand-numarul-de-pacienti-trece-de-2-200/
Dilema plafonului de pacienti in medicina primara pune la incercare alter ego-ul comercial al medicului de familie, astfel incat am considerat nimerite cateva clarificari.
Potrivit normelor de aplicare a Co-Ca, in vigoare in prezent, numarul optim de persoane inscrise pe liste este de 1800, pana la 2200.
Asa se poate stabili necesarul de medici de familie pe unitate administrativ-teritoriala/zona urbana si s-ar putea de asemenea asigura servicii de calitate la nivelul asistentei primare.
Nu comentam acum oportunitatea sau provocarea acestui plafon, fiecare medic decide in functie de propria situatie.
Este insa important ca un cabinet sa cunoasca “printre randuri” toate normele relevante astfel incat la sfarsitul zilei sa nu aduca bani de acasa si sa poata si maine sa functioneze si sa trateze pacientul cu sfatul si respectul cuvenit.
Serviciile de asistenta primare sunt decontate conform Anexei 2 a Normelor Contractului-cadru (prevederile Hotarârii de Guvern nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale si a Contractului‐cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015) pe baza unei metodologii uneori mai dificil de evidentiat.
Scurt pe doi, valorile care guverneaza decontarea serviciilor in medicina primara sunt numarul de asigurati inscrisi pe lista si numarul de puncte “per capita”/an. Apar trei situatii:
Prima este cea in care medicii de familie au inscrisi pe lista proprie peste 2.200 de asigurati si numarul de puncte/an depaseste 18.700. Atunci numarul de puncte ce depaseste acest nivel se reduce astfel:
– cu 25% cand numarul de puncte per capita/an este intre 18.700 si 22.000 inclusiv
– cu 50% – || – – || – 22.001 si 26.000 inclusiv
– cu 75% – || – – || – peste 26.000
A doua este situatia cabinetelor care se afla in zone cu deficit din punctul de vedere al prezentei medicului de familie, pragurile in acest caz urcand putin.
Astfel, pentru medicii de familie care au inscrisi pe lista proprie peste 2.200 asigurati şi un numar de puncte/an ce depaseste 18.700, dar nu mai mult de 22.000 puncte inclusiv, plata per capita se face 100%. Numarul de puncte ce depaseste acest nivel se reduce astfel:
– cu 25% cand numarul de puncte per capita/an este intre 22.000 si 26.000 inclusiv
– cu 50% – || – – || – peste 26.000 si pana la 30.000 inclusiv
– cu 75% – || – – || – peste 30.000
In sfarsit, pentru cabinetele cu peste 2.200, respectiv 3.000 de inscrisi, programul de lucru contractat poate fi prelungit cu 1, respectiv cel mult 2 ore, ceea ce duce la o crestere a plafonului de consultatii decontabile cu 4, respectiv 8 consultatii in cabinet zilnic.
Atentie! Consultatiile solicitate de pacienti si acordate de medici peste acest plafon nu sunt decontate de Casele de asigurari dar pot fi acordate gratuit si medicul poate elibera retete compensate/gratuite sau/si bilete de trimitere pentru servicii asigurate.
Ar mai fi de adaugat ca numarul total de puncte raportat pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie cu liste proprii, corespunzator unui program de 35 ore/saptamana, nu poate depaşi pentru activitatea desfaşurata numarul de puncte rezultat potrivit programului de lucru, luandu-se in considerare urmatoarele:
– timpul mediu/consultaţie in cabinet este de 15 minute;
– un program de lucru in medie de 5 ore/zi pentru consultatii la cabinet, stabilit in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) lit. a) pct. 4;
– pentru un program de lucru in medie de 5 ore/zi pentru consultaţii la cabinet pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical, se ia in calcul o medie de 20 de consultaţii/zi calculata in cadrul unui trimestru, dar nu mai mult de 40 de consultaţii/zi.
Tot ceea ce depaseste cele de mai sus nu poate fi decontat si este foarte important pentru un cabinet de medicina primara sa stie care pot fi veniturile in asa fel incat sa isi poata sustine costurile si investitiile.
Informatiile de mai sus se gasesc in Normele de aplicare in anul 2017 a Contractului-Cadru
Autor: Dorel Filip
0 Comentarii