Medicii de familie au fost intimidati si amenintati
Medicii de familie au fost intimidati si amenintati
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-au-fost-intimidati-si-amenintati/
Dupa intalnirea de vineri, 28 decembrie, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) constata ca nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protesteaza de mai bine de o luna, potrivit unui comunicat de presa.
“Debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacientilor sa le fie mai usor in sistem nu este nici macar inca la nivel de proiect. Finantarea asistentei medicale primare a fost tratata cu maruntisuri, suma alocata prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativa fata de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacientii sa poata beneficia de servicii medicale de calitate”, scrie in comunicatul emis de SNMF si FNPMF.
Dreptul la vacanta al medicilor de familie continua sa fie doar o promisiune, nefiind gasita o solutie, iar suplimentarea fondurilor pentru buna functionare a centrelor de permanenta este inca doar o promisiune. Grav este ca medicii de familie au primit si amenintari, conform sursei citate.
“In ultimele zile medicii au fost intimidati si amenintati de catre casele judetene de asigurari de sanatate, pentru a asigura depunerea unor cereri fara valoare, neprevazute in contract si pentru semnarea actelor aditionale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fara ca pana acum aceste proceduri sa fi fost clamate ca ilegale, asa cum suntem amenintati acum. Este hilar sa ameninti ca medicii de familie vor fi imediat inlocuiti, in conditiile crizei grave de personal si a incapacitatii caselor de a asigura macar medici inlocuitori”, mai scrie in comunicat.
In aceste conditii, se precizeaza ca medicii de familie continua sa fie indreptatiti sa isi ceara drepturile si sa refuze semnarea actelor aditionale.
Ei nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurari pana cand solicitarilor lor vor fi luate in seama.
Reamintim ca Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie au anuntat ca incepand cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, ca urmare a nesemnarii actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.
“Cu exceptia unor minime cosmetizari ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discutiilor purtate in ultima luna sunt doar promisiuni, amanari, prevederi echivoce, propuneri ramase in analiza si refuzuri nejustificate ale propunerilor organizatiilor medicilor de familie. In locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei, prevede o stagnare la 5.8% “, se afirma intr-un comunicat emis in data de 20 decembrie.
In 15 noiembrie, medicii de familie au iesit in strada sa-si ceara drepturile. In Piata Victoriei din Capitala au venit sute de medici de familie din toata tara la cel mai amplu protest de acest fel din perioada postdecembrista.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii