Ultimii mohicani ai protestului medicilor de familie
Ultimii mohicani ai protestului medicilor de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ultimii-mohicani-ai-protestului-medicilor-de-familie/
Marti, 9 ianuarie, data la care se spune ca protestul medicilor de familie s-a stins, urmand o noua reconfigurare a luptei pentru supravietuirea Asistentei Medicale Primare din Romania, de undeva dintr-un colt al tarii inca mai razbat vocile unor doctori care sunt pe baricade.
Singurii fara aditionale
Ultimii mohicani ai unei lupte pentru recunoasterea importantei Medicinei de Familie sunt doctorii Catalin Petrencic, Verinceanu Victor, Doina Olteanu, Aurora Popescu si Dana Cantaragiu.
Ei sunt ultimii medici de familie din Romania ramasi fara contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru ei, CJAS Calarasi va face o sesiunea speciala de semnare a contractelor.
“In data de 4 ianuarie ni s-a refuzat semnarea actelor aditionale si ni s-a spus ca, potrivit Contractului-cadru nu exista decat posibilitatea de a incheia noi contracte pe perioada determinata, adica de la data semnarii pana la 31 martie. S-a mai precizat ca cei de la Casa Judeteana vor anunta pe site o perioada de contractare, ceea ce au si facut. Conform articolul 186 din Contractul-cadru se va deschide perioada de contractare si ca trebuie sa depunem un nou dosar cu actele necesare unei contractari obisnuite, cu toate documentele, iar apoi se va stabili un interval de depunere. A doua zi s-a anuntat ca in perioada 11- 12 ianuarie se depun documentele pentru contract pe perioada determinata. Acum suntem in faza in care ne adunam cele necesare, facem copii dupa toate celelalalte si urmeaza ca pe data de 10 sa depun dosarul”, ne-a declarat Catalin Petrencic, medic de familie in Calarasi si unul dintre cei mai vocali doctori din sistem.
De la capat. Cu tot dosarul
Dar, semnarea unor noi contracte pentru cei cinci temerari ai medicinei de familie nu se face pur si simplu. Nu fara sicane din partea Casei de Asigurari. Pe cand toti medicii de familie care fie au semnat actele aditionale, fie noi contracte, au avut de facut doar o cerere si de depus un dosar standard, cei cinci doctori din Calarasi trebuie sa faca un dosar “cat o tara”, cu toate actele de la zero, incepand cu autorizatia sanitara de functionara.
“De-a lungul timpului, la fiecare contractarea trebuia sa depunem un dosar cu aceleasi documente. In urma discutiilor avute la nivelul Casei Nationale, dupa ce s-a introdus sistemul electronic de raportare, s-a convenit ca pe contractul actual sa depunem numai acele documente care expira sau care au iesit din termenul de valabilitate, cum ar fi avizul Colegiului Medicilor sau asigurarea de malpraxis. Celelalte documente nu mai erau necesare. Ei bine, noua, celor cinci medici de familie din Calarasi, ne-au cerut absolut toate documentele de la zero. La un moment dat, Casa Calarasi se gandea chiar sa ne solicite si listele cu asigurati. Am dat atunci telefon si le-am spus ca este o aberatie. Noi suntem doar temporar iesiti din contract. Am facut raportarea chiar pe 3 ianuarie pe luna decembrie, deci, asiguratii mei nu aveau cum sa plece din lista mea, iar asta se poate verifica in sistem. Pana la urma si ei, cei de la Casa, au spus ca de fapt asta ar fi fost doar asa, o discutie”, a mai precizat medicul de familie Catalin Petrencic.
Conditiile de semnare a unui act aditional sau chiar a unui nou contract sunt stabilite de CJAS, iar aceasta concluzie o putem trage vazand ca in alte judete, aditionalele s-au semnat si pe data de 4 ianuarie, asta pe cand termenul limita inaintat de CNAS era 3 ianuarie:
“Acum, se pare ca (eu) noi cinci, am ramas singurii protestatari care nu avem contract, peste judetele care au semnat”
“Eu n-am venit aici sa semnez, am venit doar sa stam de vorba..”
“Noi, cei cinci medici din Calarasi, putem spune ca suntem inca in protest. Eu am spus si presedintelui Casei pe data de 4 cand m-am dus acolo: Eu n-am venit aici sa semnez, am venit doar sa stam de vorba. Voi fi solidar pana la capat, pana la ultimul judet care semneaza. Acum, se pare ca eu am ramas peste judetele care au semnat”, completeaza medicul de familie care este si presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Calarasi.
In protest, consultand pacientii pro bono
Marti, 9 ianuarie, desi inca in protest, l-am gasit pe dr. Petrencic la cabinet, consultand pacienti.
“De pe data de 3 ianuarie sunt la cabinet si lucrez. Am pana la ora asta ( marti, ora pranzului), 84 de consultatii. Doar astazi am avut aproape 20 de copii la vaccinare. Am facut si fac totul pro bono. Partea buna este ca oamenii au inteles, cu greu, dar au inteles. Au acceptat ca raman fara retete si bilete de trimitere o perioada”, a declarat dr. Petrencic pentru FormareMedicala.
Concluzii si dezamagiri
Dupa toata aceasta miscare de protest care a durat cateva zile, timp in care s-a vazut pe deplin importanta functionarii asistentei medicale primare, pentru ca in lipsa, Unitatile de Primiri Urgente au fost luate cu asalt de pacienti, iar ambulantele la fel, se trag si concluzii.
“In tot acest protest ma asteptam la o reactie a Casei, dar nu am crezut ca poate fi atat de dura incat sa nu accepte acte aditionale ( in cazul celor cinci medici din Calarasi). Ceea ce m-a dezamagit profund, insa, este reactia colegilor, pentru ca intr-un final am ramas pe pozitii nici 25 % . M-am gandit sa nu ma mai implic, pentru ca sunt dezamagit”, a incheiat dr. Catalin Petrencic, medic de familie si presedintele Patronatului Medicilor de Familie Calarasi.
Medicii de familie care au depus documentele de contractare la Casele Judetene, luni, 8 ianuarie, au fost din Hunedoara, Satu Mare, Alba si Ilfov. Acestia asteapta si ei semnarea contractelor in zilele urmatoare, alaturi de cei cinci mohicani din Calarasi.
Autor: Adriana Pavel
2 Comentarii
Ar fi interesant de stiut cand au semnat actele aditionale sefele de la SNMF si Patronatul Medicilor de Familie. Si restul sefilor/sefelor medicilor de familie din teritoriu. De incitat medicii e perfect, apoi tot amaratii care duc greul raman fara contracte. Si ar mai fi interesant ca SNMF sa publice un buget de venituri si cheltuieli. 14000 medici de familie x 15 lei/luna cotizatie= peste 45000 euro/luna…
“Ultimii mohicani ai unei lupte pentru recunoasterea importantei Medicinei de Familie sunt doctorii Catalin Petrencic, Verinceanu Victor, Doina Olteanu, Aurora Popescu si Dana Cantaragiu. ”
Fals!
70% din medicii de familie satmareni nu au nici un fel de relatie cu Casa.
Ma astept sa-mi cereti lista ca sa-i treceti la “ultimii mohicani”!
In caz contrar articolul dv. este o crasa manipulare si dezinformare!