Romanii platesc aproape cele mai mici contributii pentru sanatate, dar vor servicii de calitatea altor state din UE (CNAS)

12/01/2018

Romanii platesc aproape cele mai mici contributii pentru sanatate, dar vor servicii de calitatea altor state din UE (CNAS)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romanii-platesc-aproape-cele-mai-mici-contributii-pentru-sanatate-dar-vor-servicii-de-calitatea-altor-state-din-ue-cnas/


Romania este tara cu aproape cele mai mici contributii pentru sanatate din Uniunea Europeana, dar cetatenii isi doresc servicii de calitate comparabile cu cele din alte state care platesc mult mai mult. Se impune o dezbatere publica pe aceasta tema, spune presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Laurentiu Mihai.

“Vorbim de sistemul de sanatate bazat pe asigurari sociale din Romania si pe finantarea absolut insuficienta. Avem in Romania, conform legii, asigurari sociale de sanatate obligatorii. Daca ma uit insa la faptul ca sunt aproape 5 milioane de contributori pentru aproximativ 19 milioane de persoane, constat ca obligatia din lege a cam disparut. Cred ca e momentul sa ne intrebam ca societate daca ne dorim asigurari sociale de sanatate in Romania, daca ne dorim un sistem bazat pe taxare generala si plata de la buget, cat suntem gata sa platim pentru servicii de sanatate si cine sa suporte acea plata”, a spus seful CNAS, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca Romania se afla printre tarile cu cele mai mici contributii pentru sanatate, ca procent din venituri.

“In schimb, ne dorim servicii de calitate comparabile celor din alte state, care platesc mult mai mult. Imi doresc sa incepem cu onestitate aceasta dezbatere publica, sa vedem ce ne dorim, ce suntem in stare si gata sa platim si cum vom ajunge acolo unde ne dorim”, a prezicat presedintele CNAS, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca este necesara o finantare mult mai buna a intregului sistem de sanatate.

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. draghici danut says:

    era bine exemplificari…care este contributia in diverse tari

  2. Mihaela says:

    Domnule Laurentiu Mihai…romanii nu doresc servicii medicale similare cu cele din spitalele tarilor europene. Ei doresc doar sa fie tratati cu respect, sa aiba servicii medicale de calitate civilizate- de exemplu-
    1=sa ai pat cand te duci la internare la oncologie- nu sa fii internat la ora 7am si sa ti se dea pat dupa ora 12 cand este externat cineva. Sau pacientul este trimis in alt oras sa faca tratamentul pentru ca spitalul din orasul lui nu are tratamentul ce trebuie facut bolii cu care a fost diagnosticat.
    2- sa nu trebuie sa iti cumperi medicamente si materiale sanitare -de exemplu o branula sau un perfuzor.
    3-doctorul curant sa iti vorbeasca pe un ton calm, cu respect-chiar daca esti o vanzatoare de pantofi sau Nea Petrica de la tara care isi castiga traiul din oierit, si sa aiba disponibilitate sa iti explice ce tratament sau invetigatie ti se face si de ce este schimbat tratamentul-daca este cazul.
    4- medicii sa vina de drag la munca- nu doar de nevoie pentru ca au o familie si copii de intretinut si in plus le trebuie si bani ca sa mearga la cursuri de perfectionare continua conform cerintelor professiei lor pentru ca altfel isi pierd licenta de practica, si sa nu fie nevoiti sa aleaga intre a pune bani deoparte pentru nevoile familiale si a pune bani deoparte pentru un curs/ o conferinta sau o carte care in unele cazure poate ajunge si la 500 roni.
    5- romanii vor conditii in care medicii au cu ce sa isi faca meseria si sa nu dea din umeri pentru ca au restrictii de bani sau de program la anumite investigatii in spitalul in care lucreaza.
    6- romanii vor un sistem sanitar in care medicii sunt lasati sa lucreze si li se recunosc cursurile de perfectionare facute in afara tarii.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: