Tratamentul substitutiv cu metadona, eficient pentru dependenta de heroina

30/01/2012

Tratamentul substitutiv cu metadona, eficient pentru dependenta de heroina

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tratamentul-substitutiv-cu-metadona-eficient-pentru-dependenta-de-heroina/

Rezultatele primului program privat de tratament substitutiv cu metadona pentru dependenta de heroina se arata la trei ani de functionare (2008 – 2011), la fel de bune ca cele obtinute in cele mai avansate programe de tratament din Europa. Tratamentul a avut la baza, ca si alte programe terapeutice, doua aspecte importante: retentia in program si mentinerea abstinentei.

Astfel, statisticile arata ca 63% din totalul pacientilor inscrisi in program au mers pana la capat cu tratamentul, doar 14% renuntand la el. Au fost si persoane care au iesit din program din diferite motive: externare cu dezintoxicare, lipsa resurselor financiare sau plecarea in strainatate.

“Inca de la inceput programul nostru de tratament a fost un proiect ambitios care si-a propus obtinerea unor beneficii reale, importante pentru pacienti, care au astfel o sansa reala de a-si reechilibra viata, ajungand la o functionare normala fizica si psihica”, sustine dr. Gabriel Cicu, unul dintre coordonatorii programului.

Testele de urina – negative la 75% din pacienti

Testele realizate de specialistii clinicii private din Capitala arata si o mentinere a abstinentei pcientilor. Mai exact, rezultatul analizelor a iesit negativ la 75% dintre acestia, pozitiv la 12%, in timp ce in cazul a 13% s-a dovedit clar un consum de heroina.

Majoritatea pacientilor (87%) consumau heroina injectabil. 5% consumau heroina de mai mult de 16 ani, 35% erau consumatori intre 11 si 15 ani, 30% intre 5 si 10 ani, 19% intre 1 si 5 ani.

In ceea ce priveste clasamentul pe varste, 28% aveau intre 20 si 25 de ani, 39% aveau intre 26 si 30 ani, 30% intre 31 si 35 de ani, iar 3% peste 35 de ani.

Retentia in program – deosebit de importanta

Programul include consultatii psihiatrice, consiliere, psihoterapie individuala, psihoterapie de familie, laborator, medicina generala. De asemenea, au fost luate in calcul toate aspectele importante si dovedite a fi eficiente: zero comunicare facila client-medic, disponibilitate prelungita (12 ore pe zi), doze individualizate dar suficient de mari si o abordare bazata pe Interviul Motivational.

“Abordarea noastra pune accentul pe satisfacerea nevoilor individuale ale pacientului tocmai pentru ca mentinerea acestuia in tratament pe termen lung este prima conditie necesara pentru a beneficia de rezultatele unui astfel de program. S-a demonstrat ca perioada de timp petrecuta in tratament este pozitiv asociata cu obtinerea rezultatelor scontate precum reducerea consumului de opioide, reintegrarea in munca, reducerea delincventei si imbunatatirea calitatii vietii”, explica dr. Josephina Neagu – Slobozeanu, un alt coordonator al programului de tratament.

Pe langa oprirea consumului de heroina sau alte droguri, programul de tratament oferit de catre specialistii din cadrul clinicii private PsyMotion si-a propus si evitarea infectiilor datorate injectarii (HIV, HVB etc), vizand totodata si favorizarea reabilitarii sociale.

 
Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: