CNAS: Procedura de rambursare a contravalorii serviciilor medicale acordate in alte state UE se simplifica

02/03/2018

CNAS: Procedura de rambursare a contravalorii serviciilor medicale acordate in alte state UE se simplifica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-procedura-de-rambursare-a-contravalorii-serviciilor-medicale-acordate-in-alte-state-ue-se-simplifica/


Procedura de rambursare din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a contravalorii serviciilor medicale care au devenit necesare pe perioada sederii temporare a asiguratilor din Romania in alte state membre UE/SEE/Elvetia se simplifica, in sensul ca documentele medicale pe baza carora se solicita rambursarea nu vor mai trebui traduse de solicitant in limba romana.

Conform unui Ordin semnat de presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, care va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, responsabilitatea traducerii in limba romana a documentelor medicale de un traducator autorizat va reveni casei de asigurari de sanatate la care se depune cererea de rambursare, potrivit unui comunicat al CNAS.

Actul normativ mentionat pune in acord reglementarile nationale cu cele europene, care prevad ca autoritatile, institutiile si jurisdictiile dintr-un stat membru UE nu pot respinge cererile sau alte documente ce le sunt prezentate, in temeiul faptului ca sunt redactate intr-o limba oficiala a altui stat membru, in cazul in care aceasta limba este recunoscuta ca limba oficiala a institutiilor Comunitatii.

“Dispare o bariera birocratica din calea solicitarii rambursarii cheltuielilor cu asistenta medicala in alte state membre UE. Asiguratii care trebuie sa formuleze asemenea solicitari vor fi pe viitor scutiti de efortul gasirii unui traducator autorizat, dar si de cheltuiala aferenta onorariului traducatorului”, a declarat Razvan Vulcanescu cu ocazia semnarii Ordinului mentionat.

In anul 2017, casele de asigurari de sanatate din Romania au rambursat unui numar de 263 asigurati cheltuielile cu asistenta medicala care a devenit necesara in timpul sederii in alte state membre ale UE/SEE/Elvetia.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: