58% dintre romani considera ca preventia si tratamentul cancerului ar trebui sa fie prioritate la Presedintia Consiliului UE

27/06/2018

58% dintre romani considera ca preventia si tratamentul cancerului ar trebui sa fie prioritate la Presedintia Consiliului UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/58-dintre-romani-considera-ca-preventia-si-tratamentul-cancerului-ar-trebui-sa-fie-prioritate-la-presedintia-consiliului-ue/


58% dintre romani considera ca preventia si tratamentul cancerului ar trebui sa fie prioritatea Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene in 2019, arata studiul “Atitudini si perceptii despre cancer in randul populatiei Romaniei“, realizat de Centrul pentru Inovatie in Medicina si IMAS si dat publicitatii miercuri.

Potrivit aceluiasi studiu, 4,4% dintre romani au fost diagnosticati cu cancer la un moment dat, in timp ce 21,8% au un membru al familiei diagnosticat cu cancer (sot/sotie, fiu/fiica, mama/tata), relateaza Agerpres.

Nivelul de informare asupra inovatiei in oncologie (medicina personalizata, imuno-oncologie) a crescut cu aproape 15% in ultimii 2 ani.

“Un roman din 4 are o experienta directa sau mediata cu cancerul, ceea ce ne indica un impact major al bolii in cadrul populatiei Romaniei. De aici, nevoia de a face din cancer o prioritate pentru sistemul de sanatate, dar si pentru societate, in ansamblu”, a declarat dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, conform sursei mentionate.

La intrebarea “Care credeti ca ar trebui sa fie prioritatea Romaniei la Presedintia Consiliului Uniunii Europene in ceea ce priveste domeniul sanatatii?“, 58% dintre romani au indicat prevenirea si tratarea cancerului drept principal subiect care ar trebui promovat de tara noastra, celelalte subiecte fiind prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare (28,5%) si prevenirea si tratarea hepatitei C (7,6%).

Informarea asupra inovatiilor in oncologie se coreleaza cu o atitudine mai optimista in fata bolii. 44% dintre romani afirma ca au auzit despre medicina personalizata, numarul romanilor care declara ca sunt familiari cu acest termen fiind mai mare cu 14% fata de nivelul anului 2016.Aceeasi dinamica se constata si in privinta imuno-oncologiei.

Potrivit studiului, un numar semnificativ de romani (43,7%) considera ca un diagnostic de cancer duce intotdeauna la deces, cu toate ca 57,1% dintre respondenti sunt de acord ca medicamentele moderne pot prelungi viata pacientului cu cancer cu pana la 10 ani, chiar daca este vorba despre forme avansate ale bolii.

In acelasi context, a crescut la 77,5% procentul celor care sunt de acord ca exista cancere care se pot vindeca.

Principalele surse de informatii despre cancer raman medicii si personalul medical (69,9%, in crestere comparativ cu anul 2016), mediul online (60,2%, constant) si emisiunile de televiziune (59,5%, in scadere marcata fata de anul 2016).

Atunci cand au fost intrebati care este principala temere legata de cancer, principalele aspecte mentionate de respondenti au fost: rata scazuta de supravietuire a celor care sufera de cancer (27,8%), absenta medicamentelor si a altor materiale (12,8%), teama de boala in sine (10,8%) si cheltuielile mari cu tratamentul (4,3%).

In privinta costurilor noilor tratamente, 44,1% dintre respondenti afirma ca aceste terapii nu sunt deloc accesibile si cu siguranta nu si le-ar permite (acelasi nivel ca si in anul 2016).

“La nivelul intregii populatii, insa, procentul celor care considera ca dureaza prea mult pentru ca un medicament nou descoperit sa ajunga in Romania este de 75,6% si doar 30% dintre respondenti considera ca statul roman contribuie la asigurarea unui tratament corespunzator pentru bolnavii de cancer”, mai releva studiul, conform Agerpres.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 4 EMC:

Importanta vaccinarii anti-HPV

Acest studiu a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.010 persoane, datele fiind colectate in perioada 9 mai – 4 iunie 2018. Eroarea de esantionare este de ± 3,1%.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: