Obiceiurilor nesanatoase duc la aparitia diabetului zaharat tip 2 la tineri
Obiceiurilor nesanatoase duc la aparitia diabetului zaharat tip 2 la tineri
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/obiceiurilor-nesanatoase-duc-la-aparitia-diabetului-zaharat-tip-2-la-tineri/
In ultimii ani, incidenta diabetului zaharat tip 2 a devenit destul de ingrijoratoare. Totodata, varsta de la care apare maladia este din ce in ce mai mica.
Explicatia cea mai plauzibila in acest moment face referire la adoptarea unui stil de viata nesanatos – prin stil de viata intelegandu-se in echimasura alimentatia si activitatea fizica.
“Intr-adevar si din nefericire, adoptarea unor obiceiuri nesanatoase duce la cresterea incidentei diabetului si, mai grav, la aparitia acestuia la varste din ce in ce mai tinere, fapt ce duce la deprecierea prognosticului pe termen indelungat si la scaderea calitatii vietii pacientilor afectati. Spre exemplu, daca in urma cu 20 de ani diagnosticarea unui copil cu diabet zaharat tip 2 (si nu diabet zaharat tip 1 – tip de diabet care este diagnosticat preponderent in randul copiilor si care are cu totul alte cauze decat diabetul zaharat tip 2) reprezinta o veritabila exceptie, ne este cunoscut ca, in zilele noastre, colegii din reteaua de diabet pediatric diagnosticheaza din ce in ce mai frecvent copii cu diabet zaharat tip 2”, ne-a explicat intr-un interviu pentru Formare Medicala, prof. Dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli metabolice (SRDNBM).
Din fericire insa, astazi in Romania, pacientii au acces la tratamente bune, iar acestea sunt 100% gratuite.
“Fara doar si poate, atat terapiile moderne, cat si cele cu o traditie mai indelungata duc la o ameliorare semnificativa a calitatii vietii pacientului cu diabet zaharat atunci cand ele sunt alese si folosite corespunzator. Un aspect important ce trebuie mentionat este ca Romania se afla in fericita situatie in care exista acces nerestrictionat si 100% gratuit pentru pacient la toate clasele terapeutice pentru tratamentul diabetului existente la nivel mondial in acest moment, situatie dezirabila in care se afla un numar extrem de limitat de state din Europa si din lume”, ne-a mai spus presedintele SRDNBM.
Profesorul Romulus Timar este unul dintre autorii cursurilor de diabet zaharat, cursuri EMC dedicate medicilor de familie. De exemplu, cursul “Tratamentul diabetului zaharat de tip 2” la a carei elaborare presedintele SRDNBM are o contributie valoroasa, este extrem de util medicilor de familie, acestia avand acces la informatii de calitate, informatii care vor avea un impact major asupra starii de sanatate a pacientului diagnosticat cu diabet zaharat tip 2.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii