Ce prevede OUG privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
Ce prevede OUG privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-prevede-oug-privind-protectia-si-promovarea-drepturilor-persoanelor-cu-handicap/
In Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 69/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Iata doar cateva dintre prevederile acestui OUG prin care Romania incearca sa se alinieze la prevederile Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.
Astfel, la articolul 5, dupa punctul 23 se introduce un nou punct, punctul 23(1), cu urmatorul cuprins:
“23(1). masuri de protectie – masuri stabilite de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, cuprinse in programul individual de reabilitare si integrare sociala, de tip: asistent personal, asistent personal profesionist, servicii sociale la domiciliu sau centre de zi sau rezidentiale.”
La articolul 45, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
“(11) Ingrijirea si protectia persoanei adulte cu handicap grav sau accentuat se asigura de catre asistentul personal profesionist, altul decat sotul, sotia sau rudele in linie dreapta.”
Articolul 46 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 46. – Pentru fiecare adult cu handicap aflat in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist se acorda o alocatie lunara de ingrijire reprezentand cheltuieli lunare de locuit, hrana si echipament”.
Articolul 51 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 51. – (1) Persoana cu handicap poate beneficia de servicii sociale acordate in centre de zi si centre rezidentiale de diferite tipuri, publice, public-private sau private.
(2) Centrele de zi si centrele rezidentiale reprezinta servicii sociale acordate persoanelor adulte cu handicap, cu personal calificat si infrastructura adecvata; centrele rezidentiale sunt servicii sociale in care persoana cu handicap este gazduita cel putin 24 de ore.
(3) In sensul prezentei legi, tipurile de centre rezidentiale pentru persoane adulte cu handicap sunt:
a) locuinte protejate;
b) centre pentru viata independenta;
c) centre de abilitare si reabilitare;
d) centre de ingrijire si asistenta;
e) centre respiro/centre de criza.
Articolul 90 (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 90(1). – (1) In structura Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati functioneaza Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumita in continuare Comisia superioara, cu activitate de coordonare metodologica si monitorizare a activitatii de evaluare si incadrare in grad si tip de handicap.
(2) Comisia superioara are urmatoarea componenta:
a) un membru, medic de specialitate expertiza medicala a capacitatii de munca sau medicina fizica si de reabilitare sau un medic de medicina generala si cu experienta in dizabilitate;
b) un membru licentiat in asistenta sociala si cu experienta in dizabilitate;
c) un membru licentiat in psihologie si cu experienta in dizabilitate;
d) un membru licentiat in stiinte juridice si cu experienta in dizabilitate.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii