De la 1 septembrie, trei noi scheme de tratament interferon free pentru hepatita cronica virala C

29/08/2018

De la 1 septembrie, trei noi scheme de tratament interferon free pentru hepatita cronica virala C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-la-1-septembrie-trei-noi-scheme-de-tratament-interferon-free-pentru-hepatita-cronica-virala-c/


De la 1 septembrie, asiguratii vor avea acces cu 30 de zile mai devreme, decat termenul prevazut initial, la trei scheme noi de tratament pentru hepatita cronica virala C, potrivit unui comunicat al CNAS.

Cu mai putin de o luna in urma, CNAS a anuntat ca a finalizat si a incheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei detinatori de autorizatii de punere pe piata a tratamentelor fara interferon. 

Tot atunci au fost initiate si demersurile necesare pentru includerea conditionata a noilor tratamente fara interferon in lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala (HG720/2008 cu modificarile si completarile ulterioare).

“Avand in vedere decizia de astazi a guvernului, prin care aceste tratamente au fost introduse in lista medicamentelor, noile contracte vor intra in vigoare de la data de 1 septembrie. Medicii gastroenterologi si infectionisti vor avea acces la trei molecule, dintre care una complet noua, lucru care va duce la o mai mare varietate a tratamentului la care au acces asiguratii”, transmite institutia, care mai precizeaza ca angajamentul luat de CNAS, ambitia si efortul depus, in cadrul negocierilor a dus, cu 30 de zile mai devreme fata de termenul stabilit initial, la oferirea a trei variante de tratament pentru un numar de 13.000 pacienti eligibili, din care:
– 12.100 pacienti cu fibroza F1, F2, F3 si F4 (ciroza compensata);
 
– 750 pacienti cu fibroza F4 si ciroza decompensata;
 
– 100 pacienti cu insuficienta renala cronica aflati in dializa, indiferent de gradul de fibroza;
 
– 50 pacienti cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroza.

Odata cu cresterea numarului de pacienti eligibili, fata de precedentele etape de tratament fara interferon a crescut si numarul de centre pentru tratarea acestor pacienti, ridicand la 13 numarul total. (informatii despre orasele unde se regasesc centrele de tratament pe pagina www.cnas.ro)

Planul de actiuni al CNAS are in vedere atingerea obiectivelor OMS si UE care urmaresc eradicarea totala a virusul hepatitei C pana in anul 2030. Astfel in 2015-2016 au fost tratati 5.860 de pacienti cu o rata de succes de aproape 99%. Etapa a doua a inclus 12.000 de pacienti eligibili, pentru ca cea mai recenta etapa sa vizeze 13.000 de pacienti eligibili, dar cu un spectru mai larg – fibroza tip F1 – F4, se mai arata in comunicatul CNAS.

Continut educational:

“Deja se observa ca facem pasi spre momentul in care nu va mai trebui sa tinem cont de stadiul fibrozei in acordarea tratamentului fara interferon. Romania este considerata la ora actuala un exemplu de buna practica pe plan continental in privinta actiunilor vizand combaterea infectiei cu virusul hepatitic C si reducerea prevalentei bolii, in acord cu obiectivele OMS si ale UE. Am reusit sa finalizam aceste noi contracte in conditii mai avantajoase pentru CNAS si implicit pentru pacienti, intr-un timp mult mai scurt decat in contractele anterioare” , a declarat presedintele si CNAS, Razvan Vulcanescu.
 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: