CNAS: Consideram ca nu exista niciun motiv pentru blocarea activitatii acestor centre (de permanenta)

04/10/2018

CNAS: Consideram ca nu exista niciun motiv pentru blocarea activitatii acestor centre (de permanenta)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-consideram-ca-nu-exista-niciun-motiv-pentru-blocarea-activitatii-acestor-centre-de-permanenta/


CNAS a reglementat situatia financiara a centrelor de permanenta din toata tara, iar garzile efectuate de medici la aceste centre vor fi platite pana la finalul acestei saptamani, transmite institutia intr-un comunicat de presa remis joi.

Centrele de permanenta sunt in relatii contractuale cu casele judetene de asigurari de sanatate, sursa de finantare a acestor unitati medicale fiind transferurile efectuate de la bugetul de stat catre CNAS, prin intermediul Ministerului Sanatatii.

In conditiile in care, ulterior adoptarii Legii bugetului de stat pe acest an, tarifele de decontare a serviciilor efectuate de centrele de permanenta s-au triplat, suma initial alocata acestor unitati sanitare pentru intregul an 2018 (61,5 milioane lei) a asigurat finantarea doar pentru patru luni de activitate, transmite institutia.

“Ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sanatatii si CNAS pentru suplimentarea fondurilor destinate centrelor de permanenta, intr-o prima etapa s-au alocat acestora inca 25,1 milioane lei din fondul de rezerva al guvernului. Ulterior, la rectificarea bugetara din luna septembrie, au fost alocate alte 65 milioane lei in acelasi scop, suma ce a fost repartizata de CNAS caselor judetene de asigurari de sanatate pentru a asigura plata la zi a centrelor de permanenta, celĀ  mai tarziu pana la sfarsitul saptamanii in curs

In aceste conditii, consideram ca nu exista niciun motiv pentru blocarea activitatii acestor centre si facem apel la un echilibru al afirmatiilor si demersurilor in spatiul public, pentru evitarea inducerii unei stari de confuzie persoanelor care apeleaza la serviciile medicale respective.”
, scrie in comunictul CNAS.

In continuare, se fac demersuri pentru asigurarea finantarii centrelor de permanenta pe perioada urmatoare, pana la sfarsitul anului, se mai arata in documentul mentionat.

Reamintim ca Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) afirma ca medicii care lucreaza in centre de permanenta nu au primit de la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate banii pentru orele petrecute in garzi, iar in cazul in care intarzierea platilor se prelungeste medicii de familie sunt hotarati sa demareze actiuni legale de recuperare a sumelor restante.

“Suntem in a patra luna de cand medicii care lucreaza in centre de permanenta nu au primit de la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate banii pentru orele petrecute in garzi. Intarzierea este justificata diferit la nivelul fiecarei case judetene de sanatate, dar explicatia este una singura: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finantelor. Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajatilor care lucreaza in centrele de permanenta si acoperirea cheltuielilor de functionare. In aceste conditii, in care de patru luni medicii de familie subventioneaza functionarea centrelor de permanenta, nivelul de nemultumire a medicilor este in continua crestere”, scrie intr-un comunicatul SNMF remis FormareMedicala in cursul acestei saptamani.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: