Trecerea la ora de vara creste riscul de atac de cord luni dimineata
Trecerea la ora de vara creste riscul de atac de cord luni dimineata
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/trecerea-la-ora-de-vara-creste-riscul-de-atac-de-cord-luni-dimineata/
O echipa de la Universitatea din Alabama a studiat impactul trecerii la ora de vara asupra organismului si a remarcat ca exista un risc cu 10% mai mare de a face atac de cord. Schimbarea “brusca” a programului – trezirea cu o ora mai devreme – are un impact asupra sanatatii, iar cel mai momentul in care aceasta modificare este resimtita cel mai puternic se inregistreaza luni dimineata, cand oamenii se trezesc cu o ora mai devreme pentru a merge la serviciu. In octombrie, odata cu trecerea la ora de iarna, riscul scade cu 10%.
Profesorul Martin Youn a precizat ca nu se stie de ce apare aceasta situatie, dar ca exista cateva teorii. Trebuie luate in calcul elemente precum privarea de somn, ritmul circadian si raspunsul organismului pentru a explica de ce o ora de somn in minus poate fi afecta sanatatea cuiva.
“Oamenii care sunt dorm putin au cantaresc mai mult si prezinta un risc mai mare de a dezvolta diabet sau boli de inima. Privarea de somn poate modifica de asemenea alte procese ale corpului, inclusiv raspunsul inflamator care contribuie la atacurile de cord” a mai declarat profesorul intr-un articol. Schimbarile de timp modifica si ritmul circadian care „streseaza” celulele din corp care se lupta sa se adapteze.
Celulele au ceasul lor intern care le permite sa se adapteze si sa functioneze dupa un anumit ritm. Celulele se asteapta la inca o ora de somn pe care nu o primesc si astfel se inrautateste impactul stresului, a mai adaugat profesorul. Impactul trecerii la ora de vara se face simtit si asupra celulelor imune care au de asemenea un ceas intern.
Profesorul a precizat ca oamenii se pot adapta mai bine la noua ora daca in weekend se trezesc cu jumatate de ora mai devreme decat de obicei, ceea ce va reseta ceasul principal din creier care reactioneaza la schimbarile din ciclurile noapte/zi, si ceasurile secundare din toate celelalte parti, inclusiv din inima.
Studiul a descoperit o asociere intre somnul pierdut si problemele de inima, insa nu a stabilit o relatie tip cauza-efect intre acestea.
Autor: Alina Popescu
0 Comentarii