Prof. dr. Dan Dumitrescu: “Medicii de familie au rol important in cunoasterea epidemiologiei intestinului iritabil”
Prof. dr. Dan Dumitrescu: “Medicii de familie au rol important in cunoasterea epidemiologiei intestinului iritabil”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prof-dr-dan-dumitrescu-medicii-de-familie-au-rol-important-in-cunoasterea-epidemiologiei-intestinului-iritabil/
Din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu sindromul de intestin iritabil. De aceea este foarta importanta recunoasterea simptomelor, precum si stabilirea diagnosticului de certitudine. Medicul de familie are un rol esential in observarea simptomelor si trimiterea pacientului spre specialistul gastroenterolog.
Prof. dr. Dan Dumitrascu, medic primar cu specialitatea gastroenterologie, unul din autorii cursului Sindromul de Intestin Iritabil, curs existent pe platforma Formare Medicala, ne-a acordat un interviu in exclusivitate in care ne-a povestit despre rolul medicului de familie in abordarea pacientului cu aceasta afectiune.
De ce este necesar ca medicul de familie sa vina in sprijinul pacientului care sufera de sindromul de intestin iritabil? Care este rolul medicului de familie cand un astfel de pacient ii trece pragul cabinetului?
Intestinul iritabil este foarte frecvent intalnit si de aceea este de asteptat ca zilnic medicii de familie sa intalneasca astfel de cazuri. Decurge in mod firesc necesitatea cunoasterii diagnosticului acestui sindrom si a nuantarii terapiei in functie de fenotipul fiecarui pacient.
Cum se realizeaza diagnosticarea si cat de important este diagnosticul diferential?
Greselile in practica nu sunt rare. Uneori se aplica eticheta de intestin iritabil asupra unui pacient a carui suferinta mimeaza intestinul iritabil, dar este de natura organica. Alteori se exagereaza cu investigatii biochimice, coprologice, bacteriologice, endoscopice si imagistice inutile. Medicii trebuie sa aiba algoritmi de practica bine exersati si sa evite “furor medicus”.
Pot fi controlati factorii care influenteaza microbiota? Care este rolul probioticelor in cazul unui pacient diagnosticat cu sindrom de intestin iritabil?
Probioticele si prebioticele sunt cuvintele la moda in gastroenterologie si nu numai. Privitor la intestinul iritabil, rolul microbiotei este deja cunoscut si bine demonstrat. Printe multe probiotice de pe piata, nu multe au eficienta dovedita in trialuri controlate si randomizate. Prescrierea judicioasa de probiotice este responsabilitatea practicianului. Recomandarile trebuie bazate pe dovezi si nu pe simpatii personale.
De ce este important ca medicul de familie sa parcurga acest curs si cum poate el sa-l ajute in practica curenta, in cabinet.
Cursul de fata este actualizat cu cele mai recente informatii necesare in practica. De asemenea el este croit in asa fel incat sa corespunda cerintelor distinsilor colegi medici de familie. Aportul dumnealor la descoperirea acestei tulburari functionale, si la tratarea ei, adesea in cooperare cu alti specialisti este extrem de importanta. Medicii de familie au rol important in cunoasterea epidemiologiei intestinului iritabil in tara noastra. Contam pe cooperarea dumnealor!
Autor: Anca Rusen
0 Comentarii