Studiu Compass: O noua terapie pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut

01/11/2018
Studiu Compass: O noua terapie pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut

Studiu Compass: O noua terapie pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-compass-o-noua-terapie-pentru-pacientii-cu-risc-cardiovascular-crescut/

In Romania, mortalitatea prin boala cardiovasculara este de 3 ori mai mare decat cea provocata de cancer. Astfel, 6% dintre romani mor prin boala cardiovasculara, iar speranta de viata in Romania este cu 10 ani mai redusa decat in Europa. Mai mult, datele statistice arata ca, desi populatia a scazut cu aproape 15%, numarul total decese prin BCV a scazut cu doar 3% la femei si 8% la barbati.

“Ateroscleroza este asociata cu un risc mare de evenimente cardiovasculare majore. Aspirina este singurul tratament dovedit, determinand o reducere de doar 19% a riscului de evenimente cardiovasculare majore. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca noul tratament reduce cu 23% mortalitatea la pacientii cu boala coronariana ischemica cronica si factori de risc si reduce cu 70% riscul de amputatii majore la pacientii cu boala arteriala periferica”, a explicat prof. dr. Dragos Vinereanu, Presedintele Societatii de Cardiologie, in cadrul conferintei de presa.

Noua terapie este indicata pentru preventia evenimentelor aterotrombotice la pacientii cu boala arteriala coronariana (boala cardiaca ischemica) sau cu boala arteriala periferica simptomatica cu risc inalt de evenimente ischemice.

Aceasta terapie noua a fost realizata in cadrul studiului COMPASS, care a fost oprit mai devreme cu un an de zile fata de perioada estimata de desfasurare datorita rezultatelor foarte bune obtinute in evaluarea eficacitatii produsului.
Obiectivul studiului Compass a fost de a dovedi ca noua terapie poate sa reduca mortalitatea cardiovasculara, accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.

“Studiul a fost realizat in anul 2017, in 33 de tari, in 602 centre universitare pe un lot de 27.395 de pacienti. Studiul a durat 23 de luni iar concluziile acestuia releva faptul ca evenimentele cardiovasculare au fost mult diminuate la cei care au beneficiat de noua terapie. Mai exact, s-a inregistrat o reducere a deceselor cardiovasculare cu 22%, a accidentelor vasculare cerebrale cu 42%, a infarctului miocardic cu 14%. Insa, trebuie spus ca acest nou tratament are si anumite riscuri, fiind practic un tratament anticoagulant. Astfel spus, se pot produce sangerari, dar si pentru astfel de cazuri exista solutii medicale. In concluzie, beneficiul net al tratamentului este clar”, a mai spus prof. dr. Dragos Vinereanu.

Totodata, specialistii au precizat faptul ca in prezent aceasta terapie nu este decontata de sistemul de asigurari, insa exista speranta ca in viitor o sa fie.

„Studiul COMPASS reprezinta un pas enorm in cardiologia moderna. Pentru prima data un tratament nou demonstreaza o eficacitate superioara fata de „batrana” aspirina in boala aterosclerotica stabila, cu reducerea evenimentelor cardiovasculare majore si cresterea supravietuirii pacientilor” a mai spus presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: