Prof. dr. Alexandru Rafila: In ultimii doi ani, consumul de antibiotice in Romania a scazut
Prof. dr. Alexandru Rafila: In ultimii doi ani, consumul de antibiotice in Romania a scazut
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prof-dr-alexandru-rafila-in-ultimii-doi-ani-consumul-de-antibiotice-in-romania-a-scazut/
Unele boli infectioase care pana acum cativa ani puteau fi vindecate, acum sunt dificil sau imposibil de tratat si se raspandesc în toată lumea din cauza dezvoltarii rezistentei la antibiotice.
Romania a stat foarte prost la acest capitol, in sensul ca am ocupat un loc fruntas in toul tarilor unde antibioticele se inghit ca pe bomboane, asta in ciuda semnalelor de alarma trase de specialistiii microbiologi si epidemiologi. De ceva timp, insa, lucrurile stau putin mai bine, desi mai avem mult pana departe.
“In ultimii doi ani, consumul de antibiotice in Romania a scazut, iar de pe locul 2 am ajuns pe locul 5 in ceea ce priveste consumul. Sigur, lucrurile nu se schimba peste noapte in privinta bacteriilor multirezistente. Continuam sa avem bacterii multirezistente la antibiotice si ne gasim pe primele locuri la cateva dintre speciile cele mai importante: Acinetobacter, Pseudomonas, Stafilococul auriu. Insa, este un fapt pozitiv ca pe masura ce consumul va scadea, sensibilitatea bacteriilor probabil va fi recastigata”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
Joi, 15 noiembrie, la Institutul National de Boli Infectioase “Pro. Dr. Matei Bals” din Capitala a avut loc un seminar cu tema rezistentei la antibiotice.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii