Raluca Zoitanu: “Este mereu cate ceva de facut si nu conteaza varsta sau experienta profesionala”
Raluca Zoitanu: “Este mereu cate ceva de facut si nu conteaza varsta sau experienta profesionala”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raluca-zoitanu-este-mereu-cate-ceva-de-facut-si-nu-conteaza-varsta-sau-experienta-profesionala/
Dr. Raluca Zoitanu este medic rezident medicina de familie in centrul universitar Bucuresti si initiatoarea Grupului Tinerilor Medici de Familie. Este desemnata de Societatea Nationala de Medicina Familiei ca reprezentant national in Consiliul European al Vasco da Gama Movement, organizatia europeana a rezidentilor si specialistilor de medicina familiei in primii cinci ani dupa obtinerea specialitatii.
Formare Medicala: Cum a aparut Grupul Tinerilor Medici de Familie?
Raluca Zoitanu: Am considerat ca avem nevoie de un “loc al nostru”, al rezidentilor si specialistilor la inceput de drum in medicina de familie. Dupa mai mult de un an si jumatate petrecut prin stagiile din spital, in care am cunoscut mai multi colegi rezidenti de medicina de familie, am observat ca cei mai multi nu stiu despre oportunitatile care exista pentru noi, despre manifestarile stiintifice si nici despre societatea profesionala.
F.M.: Totusi Societatea Nationala de Medicina Familiei este una dintre cele mai vizibile societati profesionale. Care ar fi explicatia pentru lipsa de vizibilitate in randul rezidentilor ?
R.Z.: Nu am inca o explicatie, dar este un bun subiect de discutie. Poate a fost perceputa de rezidenti ca o organizatie a practicienilor, a medicilor de familie cu experienta si nu au identificat care ar putea fi rolul lor acum intr-o organizatie profesionala. Este mereu cate ceva de facut si nu conteaza varsta sau experienta profesionala. Poti porni un proiect de la zero si coordona totul legat de acel proiect, sau poti sa te oferi sa faci doar o mica parte, ca membru intr-o echipa. Poti sa te implici o ora, o zi intreaga… Nu cred ca trebuie sa astepti sa fii chemat sau sa ti se dea ceva de facut, trebuie sa fii un pic proactiv si poate asta lipseste in formarea noastra. Poti sa iti transformi ideile in proiecte, poti sa identifici ceva care ti se pare ca nu merge cum ar trebui si sa gasesti o cale sa schimbi, si sa te apuci sa si pui in practica ideea. Chiar Grupul Tinerilor Medici de Familie este un exemplu.
F.M.: Care sunt activitatile Grupului Tinerilor Medici de Familie ?
R.Z.: Activitatea principala in aceste luni este promovarea si atragerea rezidentilor si specialistilor in primii cinci ani de activitate, prin afise in centrele universitare, mailuri pe grupurile de discutii ale rezidentilor, pe forumuri, prin discutii cu colegii la stagii sau cursuri, la conferinte. Pentru moment activitatea este in mediul online: in noiembrie am creat un grup de discutii pe e-mail, tineriMF, ca loc de intalnire si de schimb de idei si informatii si exista de jumatate de an o sectiune a siteului SNMF, un fel de “avizier” – snmf.ro/tineri. In curand sper sa ne cunoastem si la conferintele de medicina familiei sau la intalniri in centrele universitare, pe masura ce vor aparea mici nuclee ale grupului in fiecare centru. Totul incepe cu o persoana dedicata. Ce activitati vom avea peste cateva luni trebuie sa propunem si dezvoltam impreuna. Poate ceea ce mi se pare mie ca ar fi util si as vrea sa dezvolt nu este perceput asa si de ceilalti, si atunci nu va fi nimeni interesat sa se implice. Impreuna insa putem gasi punctele comune.
F.M.: Cum pot deveni tinerii medici de familie membri ai Grupului ?
R.Z.: Vizitand siteul snmf.ro/tineri unde vor gasi casuta de inscriere in grupul de discutii prin e-mail tineriMF. Grupul nu este o asociatie sau o organizatie distincta, nu este un departament in cadrul SNMF. Deci nu este nevoie de o cerere de inscriere sau cotizatii. Daca doresc, colegii pot sa se inscrie in asociatiile medicilor de familie din judetul lor iar ca membri in asociatia judeteana devin si “membri” SNMF si beneficiaza de reduceri la taxele de la conferinte, printre altele. Eu sunt membra in Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, ma implic de mai multi ani in activitatile sale si cred ca fiecare poate gasi ceva de facut intr-o asociatie, un mod de a contribui la proiectele minunate pe care medicii de familie cu mai multa experienta le dezvolta deja de foarte multi ani. Insa pentru a fi membru al Grupului Tinerilor Medici de Familie nu trebuie decat sa fii rezident sau specialist in primii cinci ani de activitate.
F.M.: Esti si reprezentanta Romaniei in Consiliul European al Vasco da Gama Movement. Ce ne poti spune despre VdGM ?
R.Z.: Este organizatia europeana a rezidentilor si specialistilor de medicina familiei in primii cinci ani dupa obtinerea specialitatii, care “creste” deja de sapte ani pe langa WONCA Europe (Organizatia europeana a societatilor de medicina familiei). Fiecare Societate Nationala de Medicina Familiei membra WONCA Europe isi desemneaza un medic tanar ca reprezentant national in Consiliul European al VdGM. Rolul meu incepand din mai 2011 cand am fost desemnata de SNMF este sa promovez si coordonez proiectele VdGM in Romania, sa colaborez cu ceilalti colegi europeni din Consiliu, scopul final fiind promovarea si dezvoltarea specialitatii de medicina familiei la nivel national si international.
F.M.: Ce fel de proiecte are Vasco da Gama Movement ? Pot participa si tinerii medici de familie romani ?
R.Z.: Desigur, incepand de anul trecut. Unul dintre proiectele VdGM la care au acces si tinerii medici romani este programul de schimb de experienta Hippokrates, prin care pot observa activitatea dintr-un cabinet de medicina familiei dintr-o tara europeana timp de doua saptamani. Daca sunt preocupati de cercetare in medicina familiei, pot concura pentru Premiul Tanarului Cercetator, unde trebuie sa prezinte o propunere de proiect de cercetare. Iar daca sunt mai interesati de latura organizationala si vor sa cunoasca colegi rezidenti si tineri specialisti din celelalte tari europene, implicati in organizatii si cu care sa schimbe idei despre dezvoltarea specialitatii, pot participa la Preconferinta VdGM, care are loc anual cu o zi inainte de conferinta europeana WONCA Europe. Exista multe oportunitati la care avem acces datorita Vasco da Gama Movement dar poate cel mai important lucru este ca acestea au rolul sa-ti ofere o alta perspectiva, sa iti dea sansa sa inveti din experienta colegilor din alta tari, apoi sa aduci toate aceste cunostinte acasa si sa le folosesti pentru a dezvolta medicina de familie. In urma acestor schimburi scopul este sa ne intoarcem cu ganduri de tipul “da, pot sa dezvolt ideea asta si in Romania si voi incepe chiar acum” si mai putin cu “nu, in Romania nu se poate. Este frumos in alta tara dar aici n-are rost sa incerc, nu va merge”. Convingerea mea este ca suntem datori sa incercam.
Interviu realizat de echipa Formare Medicala
2 Comentarii
Vă așteptăm în grup, unde sunt mai mulți colegi specialiști care pot ajuta cu experiența lor! http://www.snmf.ro/tineri
va rog sa ma ajutati cu o probleme referitoare la infiintarea unui cabinet medical MF