S-a lansat Registrul National al Cancerelor la Copil

01/02/2019
S-a lansat Registrul National al Cancerelor la Copil

S-a lansat Registrul National al Cancerelor la Copil

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-lansat-registrul-national-al-cancerelor-la-copil/

Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica a lansat, vineri, la Bucuresti, Registrul National al Cancerelor la Copil.

“Prin Registrul National al Cancerelor la Copil nu vom cunoaste doar cati copii au nevoie anual de ingrijire pentru cancer. Vom putea afla si daca avem medici specialisti suficienti sau daca exista locuri suficiente in sectii de specialitate. Cunoasterea completa a cazuisticii din anul 2010 pana in prezent ne va permite efectuarea unei anchete de supravietuire, care sa ne ofere tabloul obiectiv al sanselor de supravietuire a copiilor tratati in Romania, in comparatie cu cei care au beneficiat de tratament in alte tari”, a declarat Dr. Monica Desiree Dragomir, presedintele Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica, potrivit Agerpres.

Medicul mai spune ca in fiecare an aproape 400 de copii si adolescenti sunt diagnosticati cu cancer in centrele de oncologie pediatrica din Romania, iar o treime din cazurile totale inregistrate au fost in grupa de varsta 0-4 ani.

Mai mult de jumatate dintre copii ajung la oncologul pediatru in stadii avansate ale bolii, leucemia fiind cel mai frecvent tip de cancer intalnit la copiii si adolescentii din Romania.

Registrul este finantat exclusiv din surse non-guvernamentale.

Principalele rezultate ale analizei Registrului National al Cancerelor la Copil in Romania arata ca cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile (31%) care, impreuna cu limfoamele (15%), reprezinta aproape jumatate din cazurile noi de cancer. Acestea sunt urmate de tumorile sistemului nervos – central si periferic (1 caz din 5) si de tumorile oaselor si ale partilor moi (1 caz din 6), mai relateaza sursa citata.

Incidenta cancerului la copil, in perioada 2010-2015, a fost, in medie, de 9,86 la 100.000 de persoane cu varste intre 0 si 19 ani, mentinandu-se relativ constanta de la un an la altul.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: