Primii pasi pentru un Centru de Protonoterapie de la Bucuresti

07/03/2019
Primii pasi pentru un Centru de Protonoterapie de la Bucuresti

Primii pasi pentru un Centru de Protonoterapie de la Bucuresti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/primii-pasi-pentru-un-centru-de-protonoterapie-de-la-bucuresti/

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si Tsuyoshi Okada, reprezentant al companiei japoneze Itochu Corporation, au semnat un memorandum de intelegere pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar realizarii unui Centru de excelenta in terapie oncologica prin protonoterapie.

“Este vorba despre o procedura medicala revolutionara, care nu mai este prezenta in Romania si nici in tari din sud-estul Europei, dar care in Japonia functioneaza deja din anul 2000 si trateaza foarte multi bolnavi de cancer, inclusiv foarte multi copii. (…) Realizarea studiului de fezabilitate dureaza maximum zece luni de zile. Prin studiul de fezabilitate se va decide formula cea mai convenabila de realizare: proiectare-executie, proiectare cu executie si operare sau parteneriat public-privat. Noi ne-am propus ca din ziua in care semnam ordinul de incepere a lucrarilor, acestea sa nu dureze mai mult de doi ani de zile, pentru ca specialistii din Japonia ne-au spus ca atat ar dura construirea acestui centru”, a precizat primarul Gabriela Firea, citata de Agerpres.

Ea a mentionat ca valoarea totala a investitiilor este estimata la 200 de milioane de euro, amplasamentul (aprobat de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti) fiind pe Soseaua Vitan Barzesti nr. 20 A, pe o suprafata de 58.000 mp.

Studiul de fezabilitate este achitat integral de Guvernul japonez, iar primarul Firea a precizat ca Itochu in Romania a realizat studiul de fezabilitate pentru SACET si cel pentru energie verde in spitale.

“Cercetatori japonezi au primit anul trecut Premiul Nobel pentru sanatate tocmai pentru aceste terapii revolutionare de tratare a cancerului. Ne dorim ca acest centru de la Bucuresti sa aiba opt echipamente. De asemenea, spitalizarea este de zi, nu este nevoie de internare si, de asemenea, langa centru va exista si o cladire in care se pot caza parintii copiilor care sunt tratati si care nu sunt din Capitala. (…) Din ceea ce am inteles de la specialistii japonezi, au reusit sa trateze in totalitate pacienti cu afectiuni oncologice, iar rezultatele sunt uimitoareā€, a mai declarat edilul conform sursei citate.

De asemenea, ea a adaugat ca protonoterapia poate trata orice forma de cancer, dar este indicata in special in cazurile de cancer la copii si in situatiile in care este vorba despre organe vitale, care ar putea fi afectate de chimioterapie sau radioterapie. In cadrul centrului se vor asigura si alte tipuri de tratament ce vor fi stabilite de catre medicii oncologi, iar aici vor exista sectii de imagistica, de diagnostic si de tratament. In cadrul memorandumului dintre PMB si Itochu este prevazuta si scolarizarea personalului in vederea folosirii aparaturii.

Primarul Capitalei a mai precizat ca spitalul va fi unul de stat, iar costurile pentru pacienti vor fi incluse in asigurarea de sanatate.

Etichete: protonoterapie, tratament oncologic, oncologie copii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: