A fost promulgata legea privind accesul la dosarul electronic de sanatate al pacientului (DES)
A fost promulgata legea privind accesul la dosarul electronic de sanatate al pacientului (DES)
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-promulgata-legea-privind-accesul-la-dosarul-electronic-de-sanatate-al-pacientului-des/
Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, relateaza Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, proiectul de lege reglementeaza accesul la dosarul electronic de sanatate al pacientului, conform deciziei Curtii Constitutionale nr. 498/2018.
Actul normativ precizeaza ca unitatile medicale au obligatia asigurarii conditiilor de utilizare a informatiei medicale in format electronic, prin intermediul sistemului dosarului electronic de sanatate al pacientului. In situatia in care se utilizeaza un alt sistem informatic, acesta trebuie sa fie compatibil cu acest sistem din Platforma informatica din asigurarile de sanatate, caz in care furnizorii sunt obligati sa asigure conditiile de securitate si confidentialitate in procesul de transmitere a datelor medicale.
Dosarul electronic de sanatate contine date si informatii clinice, biologice, diagnostice si terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vietii pacientilor.
De asemenea, Dosarul electronic de sanatate al pacientului (DES) se constituie cu ocazia transmiterii primului document medical al acestuia in DES de catre medicii care isi desfasoara activitatea in unitatile sanitare, fara consimtamantul pacientului, realizarea si implementarea acestuia fiind de utilitate publica de interes national.
Conform sursei citate, utilizarea dosarului electronic de sanatate are drept scop prioritar cresterea calitatii si eficientei actului medical prin accesul imediat la date si informatii medicale, precum si furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, cu implicarea pacientului ca factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati prin completarea informatiilor privind antecedentele personale, fiziologice si patologice, regim de viata, precum si prin consultarea directa a datelor medicale proprii din dosarul sau de sanatate,
Sistemul dosarului electronic de sanatate este un serviciu public furnizat de CNAS, pentru toti pacientii care sunt asigurati ai sistemului de asigurari sociale de sanatate si pentru toti furnizorii de servicii medicale pe toate tipurile de asistenta medicala, indiferent daca se afla sau nu in relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate. Acest serviciu urmeaza sa fie utilizat gradual de la data implementarii in sistemul DES a functionalitatilor specifice fiecarui tip de asistenta medicala.
In cazul pacientilor pentru care se constituie DES, datele si informatiile sunt structurate in module, respectiv: modulul “Sumar de urgenta”, modulul “Istoric medical”, modulul “Antecedente declarate de pacient”, modulul “Documente medicale” si modulul “Date personale”, mai relateaza sursa citata.
Datele si informatiile din DES sunt accesibile medicilor numai cu consimtamantul pacientilor, cu exceptia datelor si informatiilor din modulul ”Sumar de urgenta”, care sunt accesibile medicilor care isi desfasoara activitatea intr-o structura de urgenta, respectiv camera de garda, UPU, CPU si serviciile de ambulanta si medicilor care isi desfasoara activitatea in asistenta medicala primara, numai in vederea realizarii actului medical, fara a fi necesar consimtamantul pacientului.
Accesul medicilor la date si informatii se realizeaza in baza unui certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, certificat inregistrat la Casa de asigurari de sanatate in raza administrativ-teritoriala in care acestia isi desfasoara activitatea.
Consimtamantul pacientului pentru vizualizarea de catre medici a datelor si a informatiilor din DES se exprima inainte de prezentarea la medic de catre pacient sau la prezentarea la medic, se mai precizeaza in proiectul de hotarare.
Potrivit Agerpres, datele din dosarul electronic de sanatate al pacientului se pastreaza pe intreaga durata de viata a pacientului, iar dupa decesul acestuia, datele din DES se arhiveaza potrivit legii, urmand a fi pseudonimizate si prelucrate exclusiv in scopuri de cercetare stiintifica ori in scopuri statistice, cu exceptia cazurilor in care exista dispozitii legale contrare.
Etichete: dosarul electronic de sanatate al pacientului, acces dosar electronic, des
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Cine este furnizorul de certificare acreditat care eliberează certificatul acreditat ?