Cei mai multi pacienti cu amiloidoza din Romania traiesc in Suceava | Se vrea infiintarea unei sectii
Cei mai multi pacienti cu amiloidoza din Romania traiesc in Suceava | Se vrea infiintarea unei sectii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cei-mai-multi-pacienti-cu-amiloidoza-din-romania-traiesc-in-suceava-se-vrea-infiintarea-unei-sectii/
La Suceava, la Spitalul Judetean de Urgenta, s-ar putea infiinta o sectie pentru a diagnostica si trata amiloidoza. In prezent, nu exista finantare de la stat cu aceasta destinatie, insa majoritatea pacientilor cu aceasta boala rara sunt din judetul Suceava.
Prof dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni, care de 20 de ani face cercetare genetica despre aceasta boala rara, spune ca se impune o astfel de initiativa pentru a veni in sprijinul acestor pacienti.
“Trebuie sa facem toate eforturile sa aducem programul aici. Medicamentele trebuie sa fie langa pacient, nu pacientul sa vina pana la Bucuresti pentru reteta. (…) Tratamentul opreste boala, nu vindeca”, a declarat dr. Coriu citat de Agerpres, adaugand ca amiloidoza este cauzata doar de factori genetici ce se transmit ereditar, in familie, si ca nu are nicio legatura cu factorii din mediul inconjurator.
Conform medicului, in urma studiilor efectuate pana in prezent in localitatea suceveana Todiresti nu s-a putut stabili de ce s-au produs mutatiile genetice preponderent in aceasta zona si nu in alta.
Amiloidoza ereditara de tip transtiretina (ATTR) este cea mai frecventa forma de amiloidoza familiala, cu o prevalenta mondiala de 5.000-10.000 de persoane, cu numar crescut de pacienti diagnosticati in Portugalia, nordul Suediei si Japonia.
Potrivit sursei citate, in Romania sunt diagnosticati 26 de pacienti cu ATTR, dintre care 20 in localitatea suceveana Todiresti, cu mutatia Glu54Gln care se pare ca e intalnita doar in Romania.
Etichete: amiloidoza, boli genetice, boli ereditare
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii