In Bistrita-Nasaud se preconizeaza o criza a medicilor de familie

17/04/2019
In Bistrita-Nasaud se preconizeaza o criza a medicilor de familie

In Bistrita-Nasaud se preconizeaza o criza a medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-bistrita-nasaud-se-preconizeaza-o-criza-a-medicilor-de-familie/

Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bistrita-Nasaud, avertizeaza ca exista posibilitatea ca in urmatorii 5-6 ani sa se produca o criza de medici de familie la nivelul judetului.

“Este o problema, in alte judete deja este o problema care este greu de rezolvat, la noi se mai poate rezolva, dar pe termen scurt, 5-6 ani. Exista o intreaga generatie de medici de familie care vor iesi la pensie si nu vine nimic in loc. Numai prin colaborarea autoritatilor cu Colegiul Medicilor, cu Asociatia medicilor de familie se pot gasi cai de a stimula viitorii studenti sau chiar actualii studenti din facultatile de medicina sa imbratiseze aceasta specialitate si sa ii aducem si la noi acasa”, a declarat Camelia Ilisuan, director CJAS Bistrita-Nasaud.

Conform sursei citate, ea a sugerat inclusiv o colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, in vederea familiarizarii elevilor din clasele terminale de liceu, care doresc sa urmeze Medicina, cu meseria de medic de familie.

In acest judet, in jur de 40 de medici de familie urmeaza sa atinga varsta de pensionare peste 5-6 ani.

Etichete: criza medici de familie, posturi medici de familie, medici de familie bistrita-nasaud, cjas bistrita nasaud

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. FASZEKAS Levente says:

    Citat dintr-un articol anterior “In opinia Ministerului Sănătății finanțarea cabinetelor de medicina familiei pentru anul 2018 este adecvată, nemaifiind necesară o suplimentare la rectificarea bugetara? Ce înseamnă finanțarea cabinetelor și venitul medicului de familie pentru a înțelege o eventuală motivație a unor tineri absolvenți să opteze pentru această specialitate? 40 consultații zilnice din care doar 20 plătite, la care se adaugă 5-10 % pe an penalități pentru serviciile nevalidate de SIUI. Factura CMI pentru luna februarie 2019 – 15600 lei (12450 lei anul trecut ) în evidență cu 1700 pacienți. Venit din care din care: salariul minim + 20% pe economie asistentă; utilități cabinet – 520 lei încălzire / 80 lei apă / 100 salubritate + deșeuri medicale / 500 lei autoturism (carburant / taxe / asigurare / revizii periodice pe lună), Energie electrică +consumabile IT + acces internet și telefonie fixă și mobilă 500 lei ; PSI + PRAM + GDPR+ Asigurare Mal-praxis personal cabinet = 100 lei / lună. Consumabile medicale și de curățenie cabinet = 300 lei / lună. Evaluare cabinet 50 lei luna / 1100 lei 2 ani .
    Taxe și impozite locale / autorizații și avize – 200 luna / anual. Alte cheltuieli ocazionale lunare 500 – 1000 lei. CONCLUZIE, în majoritatea declarațiilor de presă MS folosește sintagma VENITUL MEDICILOR DE FAMILIE dorind să sugereze că acesta este egal cu cel al cabinetului în care medicul de familie activează și care în proporție de 40-50% medică primară se face PRO BONO. Măcar să ni se plătească munca pe care o prestăm în relația cu CNAS.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: