Ministrul Sanatatii, despre ‘pacientul acoperit’: Nu ne-am transformat in politie
Ministrul Sanatatii, despre ‘pacientul acoperit’: Nu ne-am transformat in politie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-despre-pacientul-acoperit-nu-ne-am-transformat-in-politie/
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca nu intelege de ce masura privind introducerea de ‘pacienti falsi’ in spitalele publice a starnit controverse si nemultumiri in randul unor persoane din sistemul medical.
Demnitarul a intarit ca ideea unei astfel de masuri nu ii apartine si ca aceasta este implementata de ani de zile in Europa si chiar in Romania.
“Nu inteleg de ce se poate simti cineva terorizat cand este corect si respecta legile. Vorbim despre spitalele publice din Romania, finantate din fonduri publice. Vorbim despre majorarea salariilor, care ar trebui sa duca la diminuarea acestui fenomen si la cresterea satisfactiei pacientului cu privire la calitatea actului medical, dar din pacate acest lucru nu s-a intamplat. (…) Nu ne-am transformat intr-o politie, in niciun caz. Aceste neajunsuri sunt sesizate conducerilor unitatilor sanitare, care trebuie sa ia masurile care se impun. Deci sunt niste lucruri firesti, care se intampla in toata lumea civilizata si va spun foarte sincer nu am inteles de ce aceasta controversa pe aceasta tema”, a declarat Sorina Pintea la TVR1, citata si de Agerpres.
Ea a precizat ca i s-a solicitat in calitate de ministru al sanatatii sa rezolve problema platilor informale din spitale si ca a cerut sprijinul sindicatelor, care au spus ca acest lucru nu este de competenta lor.
“Cred ca feed-backul pe care l-am primit din partea lor este suficient, adica cu totii suntem interesati ca pacientului sa-i fie mai bine si pana la urma asta facem. De ce sa sufere acesti oameni pentru ca sunt niste uscaturi care arunca o pata asupra intregului sistem? (…) Conditionarea actului medical nu este normala si este o infractiune, dar recunostinta pe care unii pacienti doresc sa o arate unor medici este un lucru firesc, care se intampla in toata lumea civilizata si nu condamn astfel de gesturi. Si eu am facut acest lucru, am multumit, dar conditionarea actului medical nu este permisa. Nici conditionarea indirecta, adica ma comport urat, nu fac ceva, asteptand, pentru ca pacientul asta stie. Pe de alta parte, pacientul trebuie sa stie ca salariile in sanatate au ajuns la un nivel decent, deci nu mai este nevoie sa completeze veniturile personalului medical”, a sustinut Pintea conform surselor citate.
De asemenea, demnitarul a mai spus ca nu s-a asteptat ca majorarea salariilor din sistemul medical sa produca efecte imediate in sensul renuntarii la anumite plati informale sau sa aduca imediat medicii inapoi in tara, dar ca a trecut mai bine de un an de la aceste mariri si datele centralizate din chestionarele de satisfactie arata faptul ca pacientii sunt in continuare nemultumiti, lucru care nu este normal.
Etichete: pacienti sub acoperire, pacienti falsi spitale, pacienti nemultumiti spitale, sistem public de sanatate
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii