Doar jumatate din farmacii s-au inscris in Sistemul national de verificare a medicamentelor

30/07/2019
Doar jumatate din farmacii s-au inscris in Sistemul national de verificare a medicamentelor

Doar jumatate din farmacii s-au inscris in Sistemul national de verificare a medicamentelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doar-jumatate-din-farmacii-s-au-inscris-in-sistemul-national-de-verificare-a-medicamentelor/

Presedintele Organizatiei de Serializare a Medicamentelor din Romania (OSMR), Dan Zaharescu, a atras atentia asupra faptului ca aproximativ 5.000 dintre cele 10.000 de farmacii din Romania sunt inregistrate in Sistemul national de verificare a medicamentelor, desi acest proces ar fi trebuit finalizat pana la ora actuala, relateaza Agerpres.

Precizarile au fost facute in cadrul unei dezbateri publice organizate la Ministerul Sanatatii privind un proiect de ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006. El a adus o serie de critici proiectului de act normativ, sustinand ca acesta trebuie ‘regandit complet’, cel putin in ceea ce priveste partea de sanctiuni.

“Este un act normativ pentru care Organizatia de Serializare a Medicamentelor a insistat foarte mult sa fie elaborat, inainte de intrarea in vigoare a Directivei medicamentelor falsificate, adica inainte de data de 9 februarie 2019. Din pacate, suntem in 29 iulie si perspectivele ca anumite lucruri sa intre in vigoare si, mai ales, anumite aspecte care sunt mentionate ca avand caracter retroactiv – si ma refer aici la sanctiuni – fac imposibila aplicarea anumitor prevederi care sunt mentionate in acest act normativ. Noi am insistat foarte mult asupra acestui act normativ, deoarece Directiva medicamentelor falsificate, atunci cand a fost transpusa in legislatia din Romania, a fost transpusa fara sanctiuni si stim foarte bine ca un act normativ care nu are si sanctiunile alaturi ridica o serie intreaga de dificultati in implementarea lui. Si, intr-adevar, astazi, desi trebuia sa fim cu toti operatorii, toate farmaciile inregistrate in sistem, din 10.000 de farmacii, cat sunt scriptic inregistrate la Ministerul Sanatatii, avem undeva in jurul a 5.000 care inregistrate. Deci am trecut de jumatate. Dar, in mod normal, directiva prevedea ca toata lumea sa fie functionala, operationala de la 9 februarie”, a explicat Dan Zaharescu, conform Agerpres.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

Potrivit acestuia, nivelul sanctiunilor propuse in proiectul de act normativ, cuprinse intre 50.000 si 100.000 de lei, este ‘complet disprop ortionat’ cu scopul vizat.

“Imaginati-va ce ar insemna un agent economic, o farmacie sau spital sa primeasca sanctiuni de pana la 100.000 de lei. Deci, practic, sunt sanctiuni care pun pe butuci orice fel de agent economic. Nu exista niciun fel de masuri de preventie sau in spiritul legii preventiei, asa cum ar fi fost ea gandita. O abatere sau o disfunctionalitate sa fie mai intai identificata, sa fie o procedura pentru rezolvarea ei si, mai apoi, sa existe perspectiva sanctionarii, daca nu se conformeaza agentul economic”, a mai precizat spus el conform sursei citate.

Etichete: medicamente, farmacii, verificare medicamente

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: