Investitii in infrastructura psihiatrica si programe nationale

20/08/2019
Investitii in infrastructura psihiatrica si programe nationale

Investitii in infrastructura psihiatrica si programe nationale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/investitii-in-infrastructura-psihiatrica-si-programe-nationale/

Intr-o scrisoare deschisa, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP) propune, implementarea de programe nationale dedicate cu finantare de la buget pentru pacientii cu psihoze, tulburari depresive si bipolare, dementa, alcoolism si drogodependente. In acelasi document se mai vorbeste si de infiintarea unui Registru national pentru tulburarile psihice majore, inclusiv cu antecedente de agesivitate si risc suicidar.

De asemenea, ARPP propune si implementarea managementului de caz in psihiatrie, la nivel national, dezvoltarea centrelor de sanatate mintala si psihiatriei comunitare, infiintarea de echipe mobile, un lant terapeutic ‘articulat si bine definit’, care sa urmeze pacientul de la iesirea din spital si pana la reinsertia socio-familiala si care sa cuprinda specialistul din spital, ambulator, medic de familie, asistent social, psiholog.

Infrastructura psihiatrica este invechita

Potrivit Agerpres, se mai doresc investitii adecvate in infrastructura psihiatrica care este ‘invechita’, precum si dotari corespunzatoare, incluzand reorganizarea/infiintarea de sectii specializate pe anumite patologii cum ar fi adictiile, psiho-geriatria cu personal calificat, normare moderna si training specific pentru a evita supraaglomerarea si incidente grave in sectiile de psihiatrie generala, asigurarea numarului optim de cadre medicale in sectia de psihiatrie generala acuti si in compartimentele cu persoane cu adictii, in sensul unui numar sporit de cadre medicale/pat de spitalizare decat cel prevazut actualmente, dar si programe nationale de educatie a populatiei privind tulburarile psihice si cele legate de substante.

“Referitor la tragedia de la Spitalul Sapoca facem urmatoarele precizari: in calitate de corp profesional national al specialistilor psihiatri, am observat cu ingrijorare tentative de translare a discursului din spatiul public de la neajunsurile si racilele din psihiatria romaneasca catre acuzatii nesustinute, neargumentate stiintific si nedovedite pana in prezent de malpraxis, cu mutarea centrului de greutate al atentiei publice catre presupusa neglijenta in serviciu sau greseli ale cadrelor medicale. Psihiatria se afla intr-o pozitie atat ingrata, vulnerabila, dar si de o mare responsabilitate si importanta sociala, la interfata dintre perceptia publica a sigurantei cetatenilor si drepturile categoriilor vulnerabile de pacienti cu probleme psihice, necesitand sprijin si recunoastere activa din partea autoritatilor pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale oferite, si nu oprobriu public sau stigmatizare. Manifestarile de violenta si heteroagresivitate/auto-agresivitate in randul pacientilor cu tulburari psihice majore sunt rare (aproximativ 10% din prezentarile in urgenta) si in general controlate de serviciile existente, dar cele extreme sunt exceptii notabile reprezentand uneori debutul medico-legal al unei manifestari psihice de raptus de agitatie psiho-motorie”, sustineĀ  reprezentantii ARPP in scrisoarea deschisa.

Controale la spitalele de spihiatrie

Reamintim ca in noaptea de sambata spre duminica, la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, un barbat de 38 de ani internat cu sevraj etilic a atacat mai multi pacienti cu un stativ de perfuzii. Cinci pacienti si-au pierdut viata, iar alti opt au fost raniti.
Ministrul Sorina Pintea a anuntat ca Ministerul Sanatatii va efectua controale la toate spitalele de psihiatrie din tara.

Upgrade la Legea sanatatii mintale

Dupa ce a vizitat spitalul, demnitarul a precizat, in cursul zilei de luni, ca aici sunt lucruri care pot fi rezolvate imediat de catre Ministerul Sanatatii, dupa ce va avea o discutie cu Comisia de psihiatrie si organizatiile neguvernamentale.

Continut educational:

“Am intrebat un medic de aici despre necesitatea modificarii sau upgradarii Legii sanatatii mintale pentru a putea proteja si pacienti si medicii si personalul. Aceste lucruri le vom putea face cat mai repede, dar sunt alte lucruri care necesita o discutie mai larga cu societatea civila. De exemplu, problema acestor pacienti care ies din acest sistem inchis, ei trebuie sa fie ingrijiti, oarecum redati societati, dar pe care nu-i doreste nimeni. Problema este mult mai complexa, mult mai ampla si ma bucur foarte mult ca am ajuns aici, pentru ca la fata locului lucrurile sunt altfel. Am citit rapoarte seci, dar este foarte greu sa-ti imaginezi de fapt ce se intampla aici. Pacientii sunt bine ingrijiti, au conditii, personalul pare foarte atasat de ei. (…) Cred ca le lipseste compasiunea noastra, cred ca suferim uneori de ipocrizie si pe mine m-a marcat vizita aici. (…) Cei mai multi nu au unde sa plece. (…) Se pierde undeva pe parcurs, Doamne fereste, se pot intampla trag edii, sa decedeze sau sa omoare la randul lor pe cineva. Sectia pe care am vizitat-o are 120 de paturi, sunt 136 de pacienti in paturi suplimentare, lucru care n-ar trebui sa existe. Si imi spuneau cadrele medicale ca nu pot sa externeze o parte din acesti pacienti, pentru ca nu au ce sa faca si nu au unde sa mearga. Trebuie sa semneze cineva pentru ei, dar acel cineva care semneaza trebuie sa demonstreze ca are si conditii sa ii ingrijeasca si abilitatea sa le urmareasca simptomatologia”, a mai spus Sorina Pintea conform sursei citate.

Doua victime ale atacului de la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, dintre cele aduse in unitati medicale din Bucuresti, se afla in stare grava.

Etichete: programe nationale psihiatrie, spitale psihiatrie, legea sanatatii mintale, asociatia romana de psihiatrie si psihoterapie, spitalul de psihiatrie sapoca

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: