S-a lansat cel mai mare program de screening pentru tuberculoza
S-a lansat cel mai mare program de screening pentru tuberculoza
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-lansat-cel-mai-mare-program-de-screening-pentru-tuberculoza/
Ministerul Sanatatii a lansat cel mai amplu program screening pentru tuberculoza din ultimii 30 de ani, ce se va derula pe o perioada de cinci ani, la nivel national, in cadrul unui proiect cu finantare nerambursabila in valoare de 14,4 milioane de euro.
Proiectul ‘Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente’ este parte integranta din Strategia Nationala de Control al Tuberculozei, relateaza Agerpres.
“Tuberculoza reprezinta o prioritate de sanatate publica pentru Ministerul Sanatatii si pentru Guvernul Romaniei. In ultimii ani, au fost inregistrate progrese importante in controlul acestei boli, iar rezultatele demonstreaza o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii in tara noastra, urmare a derularii mai multor programe de combatere a acestei afectiuni. Proiectul de screening national al tuberculozei este o importanta veriga in asistenta pacientului cu tuberculoza si are ca obiectiv maximizarea depistarii tuberculozei, obiectiv al Ministerului Sanatatii prevazut in Strategia Nationala de Control al Tuberculozei”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, citata intr-un comunicat al organizatorilor.
Proiectul vizeaza prevenirea, screeningul si diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, intr-un grup-tinta de 75.010 persoane, la nivel national, selectate din grupuri vulnerabile (persoane din comunitati rurale, persoane fara adapost, persoane care sufera de dependenta de alcool, droguri sau alte substante toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar).
De asemenea, conform sursei citate, proiectul urmareste optimizarea diagnosticarii si a tratamentului impotriva tuberculozei pentru 15.003 persoane care ar putea fi depistate in urma screeningului.
In cadrul pproiectului sunt include activitati de formare specifica pentru 560 de specialisti din sfera socio-medicala (asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, asistenti medicali si mediatori sanitari).
“Scaderea incidentei tuberculozei este unul din obiectivele Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta prin reteaua nationala de tuberculoza, care implica mai multe paliere in concordanta cu recomandarile OMS. Acest proiect isi propune coordonarea serviciilor de depistare activa a tuberculozei si imbinarea acestora cu cele existente in acest moment, reorientarea modelului de ingrijire a pacientului astfel incat acesta sa raspunda nevoilor reale de asistenta medicala si nu in ultimul rand crearea unui mediu favorabil de monitorizare a tratamentului astfel incat aderenta la tratament sa creasca”, a declarat managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, Beatrice Mahler, potrivit comunicatului citat.
Proiectul este implementat de Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ impreuna cu Fundatia ‘Romanian Angel Appeal’ in judetul Arges si impreuna cu alte organizatii partenere in celelalte judete ale tarii.
Judetul Arges este primul care beneficiaza de serviciile medicale prin acest proiect, in activitatea de screening urmand a fi folosita o caravana mobila, dotata si acreditata pentru screening radiologic si diagnostic molecular rapid al tuberculozei, iar asistenta medicala este asigurata de o echipa formata din trei profesionisti.
Caravana mobila se va deplasa in comunitatile rurale pentru depistarea activa a cazurilor de tuberculoza, inclusiv a tuberculozei latente, fara simptome de boala, mai transmite Agerpres.
In anul 2018, in Romania au fost inregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoza la adulti, dintre acestea 9.818 fiind cazuri noi.
Etichete: tuberculoza, screening tuberculoza, diagnostic TBC, simptome TBC, tratament TBC
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii