Metodologia de supraveghere a gripei si a infectiilor respiratorii pentru sezonul 2019-2020
Metodologia de supraveghere a gripei si a infectiilor respiratorii pentru sezonul 2019-2020
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/metodologia-de-supraveghere-a-gripei-si-a-infectiilor-respiratorii-pentru-sezonul-2019-2020/
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP) a publicat, vineri, Metodologia de supraveghere a gripei, a infectiilor respiratorii acute ( ARI) si a infectiilor respiratorii acute severe ( SARI) pentru sezonul 2019 – 2020.
Gripa este o boala infectioasa acuta cu un potential epidemic crescut. Controlul bolii poate fi realizat prin urmatoarele masuri:
– imunoprofilaxie cu vaccinuri gripale (redefinite in fiecare an pentru a reflecta modificarile de antigenitate ale tulpinilor circulante de virus);
– chimioprofilaxie sau terapie cu medicamente antivirale
Afectiunile clinice compatibile cu gripa (ILI), infectiile respiratorii acute (ARI) si infectiile respiratorii acute severe (SARI) sunt raportabile saptamanal la ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), in sistemul european de supraveghere TESSy (“The European Surveillance System”).
Conform Ordinului MSP 1466/20.08.2008, cazurile de gripa si infectii respiratorii acute vor fi raportate statistic numeric, saptamanal, conform metodologiei de supraveghere si numeric, lunar, defalcat pe factori epidemiologici caracteristici, de catre toti furnizorii de servicii medicale.
Scop:
• monitorizarea evolutiei gripei
• cunoasterea severitatii infectiei gripale in populatia Romaniei
Metodologia de supraveghere a gripei, a infectiilor respiratorii acute ( ARI) si a infectiilor respiratorii acute severe ( SARI) pentru sezonul 2019 – 2020, cu toate indicatiile, poate fi descarcata AICI.
Etichete: metodologie gripa, metodologie infectii respiratorii, informare medici
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii