Educatie pacienti: Cum imi pot proteja familia de varicela
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Cum imi pot proteja familia de varicela
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/cum-imi-pot-proteja-familia-de-varicela/
Dr. Madalina Vesa – medic primar Medicina de familie, formator, membru al grupului de lucru Vaccinologie al SNMF, raspunde intrebarilor despre “Cum imi pot proteja familia de varicela“.
Periodic, scolile se confrunta cu epidemia de varicela. Ce trebuie sa facem cand aflam ca un coleg al copilului are varicela?
Varicela este o boala foarte contagioasa. De aceea, recomand tuturor parintilor ca inainte de a-si duce copilul la gradinita/cresa, sa fie vaccinat impotriva acestei boli. Daca nu a fost vaccinat copilul si a intrat in contact cu o persoana bolnava de varicela, in cel mai scurt timp (ideal in primele 72 ore) ar trebui vaccinat cu vaccinul varicelic. In acest fel scadem riscul de a se imbolnavi, iar daca totusi va face varicela, va avea o forma mai usoara. Dar trebuie mentionat ca pacientul este contagios cu aprox 2 zile inainte de eruptie.
Copilul racit ia tratament, iar intre timp s-a imbolnavit si de varicela. Combinarea celor doua tratamente poate cauza reactii adverse sau alte probleme?
Inainte de eruptia veziculara pe corp, copilul prezinta simptome ce mimeaza o raceala. Poate face doar febra cateva zile, poate aparea catar nazal, cefalee. Uneori este luata decizia de a se administra antibiotic. In momentul eruptiei, avem un diagnostic cert de varicela. Medicul va reevalua cazul si daca simptomatologia anterioara se potriveste cu starea prodromala a varicelei, se sisteaza antibioticul. Daca antibioticul este administrat corect, in urma unei infectii bacteriene, evident, se continua tratamentul.
Colegul/ colega de banca s-a imbolnavit de varicela. Ce pericole exista in cazul in care copilul este vaccinat, dar mama acestuia este insarcinata?
Copiii vaccinati nu sunt purtatori de virus varicelo-zosterian. Nu exista posibilitatea ca un copil vaccinat sa aduca virusul acasa.
Varicela si zona zoster
Copiii vecinilor au varicela. Ai mei, care se joaca frecvent cu ei, sunt vaccinati, dar bunicul care locuieste cu noi, nu a avut varicela. Ce masuri trebuie sa iau pentru a-l proteja?
Persoanele varstnice pot face zona zoster. Dar ca si in cazul anterior, persoana vaccinata nu aduce virusul, bunicul putandu-se imbolnavi doar daca intra in contact cu acei copii cu varicela. Ca sa ii putem proteja pe bunicii nostri ar trebui sa ii vaccinam cu vaccinul pentru zona zoster, dar din pacate nu exista in Romania. In consecinta, protectia o putem oferi noi, cei din jurul lor (copii, adulti), vaccinandu-ne.
Dr. Madalina Vesa
Medic primar Medicina de familie, formator, membru al grupului de lucru Vaccinologie al S.N.M.F.
0 Comentarii