Cate dosare electronice de sanatate (DES) exista in prezent
Cate dosare electronice de sanatate (DES) exista in prezent
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cate-dosare-electronice-de-sanatate-des-exista-in-prezent/
13.118.806 dosare electronice de sanatate sunt constituite la acest moment, pe baza informatiilor oferite de peste 26.000 de medici, potrivit reprezentantilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
“Au existat unele probleme de natura juridica referitoare la DES (dosarul electronic de sanatate – n.r.) pe care le-am depasit. Au fost reformulate mai multe prevederi legale dupa ce Curtea Constitutionala a dat un verdict negativ pe legislatia initiala. S-a elaborat si a trecut prin Parlament un proiect de lege care apoi a necesitat legislatie secundara pentru aplicare. Pe viitor, il vom extinde la nivelul tuturor categoriilor de furnizori de servicii de sanatate. Cu sprijinul Ministerului Sanatatii, speram sa-l extindem si la furnizorii care nu se afla in contract cu casele de asigurari de sanatate, astfel incat sa devina un instrument relevant pentru situatia medicala a fiecarui pacient. In prezent au fost constituite 13.118.806 dosare electronice de sanatate, la care au contribuit cu informatii 26.321 medici”, a declarat Mihaela Tanase, purtator de cuvant CNAS, conform Agerpres.
Potrivit acesteia, dosarul electronic de sanatate trebuie sa reflecte starea de sanatate a fiecarui pacient si sa fie accesibil in orice moment.
Reprezentantul CNAS a explicat ca DES a fost conceput initial pentru medicina primara si spitale, insa este necesar sa fie dezvoltat pe intreg lantul de servicii medicale.
‘In evolutia unei boli este foarte important sa se stie de la debut si pana la momentul in care pacientul se prezinta din nou in fata medicului, ce s-a intamplat, ce tratament a urmat. Este foarte important ca medicul sa cunoasca istoricul medical al pacientului, nu asa cum il descrie bolnavul, pentru ca el nu intotdeauna stie sa descrie exact datele de care care are nevoie medicul’, a adaugat Mihaela Tanase conform sursei citate.
Potrivit acesteia, au fost demarate procedurile de accesare a fondurilor europene necesare dezvoltarii si implementarii DES pentru toate tipurile de servicii medicale si pentru a putea fi accesat de catre medici ori de cate ori pacientul are nevoie de un serviciu medical.
Dosarul electronic de sanatate tine evidenta tuturor documentelor de la diverse institutii medicale publice sau private si reuneste intr-o platforma accesibila online, toate informatiile referitoare la starea de sanatate, mai scrie sursa citata.
La orice consultatie, medicul inregistreaza in dosar noi informatii despre starea de sanatate, investigatii, trimiteri pentru consult, dar si tratamentul prescris. Acestea raman in istoricul medical si pot fi vizualizate de catre alt medic doar cu acordul pacientului. Un medic care nu are acces implicit la dosarul pacientului, poate consulta doar sumarul si informatiile pentru situatiile de urgenta. Pentru a consulta intreg dosarul, este necesara prezenta si acceptul pacientului. Acesta poate opta sa restrictioneze drepturile de acces implicite, cu exceptia datelor relevante pentru situatiile de urgenta care sunt afisate oricarui medic autentificat.
Implementarea DES a inceput in primavara anului 2014.
Etichete: dosar electronic de sanatate, DES, informatii pacienti, CNAS
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Întrebare: atunci ce rost a mai avut banii plătiţi aiurea pe cardurile de sănătate? Ele conţin toate informaţiile despre pacient şi toate demersurile efectuate de către medici, laboratoare, etc.