Producatorii de medicamente generice cer ministrului de Finante sa detalieze sintagma ‘pentru medicamente’
Producatorii de medicamente generice cer ministrului de Finante sa detalieze sintagma ‘pentru medicamente’
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-generice-cer-ministrului-de-finante-sa-detalieze-sintagma-pentru-medicamente/
Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita ministrului Finantelor, Florin Citu, sa aduca unele clarificari in cazul declaratiei referitoare la banii alocati pentru medicamente, relateaza Agerpres.
Saptamana trecuta, ministrul Finantelor Publice a declarat: “Pentru medicamente (…) a trebuit sa mai adaugam pe final de an inca 766,6 milioane de lei”, aminteste APMGR intr-un comunicat de presa.
“Solicitam domnului ministru Florin Citu sa aduca clarificari, respectiv sa detalieze sintagma ‘pentru medicamente’. Asa cum am mentionat de nenumarate ori, bugetul actual de referinta este insuficient in comparatie cu consumul actual de medicamente, ceea ce a condus la cresterea taxei clawback la un procent total nesustenabil de 26,49%. Aceasta declaratie a creat confuzie in randul producatorilor de medicamente generice, pacientilor si publicului larg, astfel consideram ca o clarificare este absolut necesara”, precizeaza reprezentantii APMGR.
Producatorilor de medicamente generice din Romania reitereaza ca, din bugetul de medicamente, aproximativ 80% se cheltuie pe medicamentele inovative, pentru care producatorii de medicamente generice platesc taxa clawback.
Continut educational:
Proceduri de vaccinare si procesul de recuperare a vaccinarilor
“Taxa clawback, impreuna cu politica celui mai mic pret, reprezinta bariere in calea medicamentelor generice si au generat retragerea din piata a peste 2.500 de medicamente generice. Romania, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, cu un buget de medicamente inghetat, isi permite compensarea moleculelor inovative fara asigurarea spatiului bugetar, iar tot acest impact bugetar este preluat si de medicamentele generice, care nu au generat consumul si nici nu au beneficiat de veniturile obtinute. Degeaba se compenseaza medicamente inovative daca lipsesc medicamentele generice care trateaza milioane de pacienti si, de multe ori, se prescriu in asociere cu medicamentele inovative”, sustine APMGR in comunicatul mentionat.
Conform sursei citate, producatorii de medicamente generice mai precizeaza ca, daca nu se rezolva problema clawback-ului pentru medicamentele generice, criza se va adanci, iar pacientii vor avea mari probleme in a-si gasi medicamentele generice esentiale.
Etichete: rectificare bugetara, buget ministerul sanatatii, medicamente generice, APMGR, bani pentru medicamente, florin catu
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii