SUUMC: 68 de interventii chirurgicale de transplant de cornee si sapte de tesut osos

17/01/2020
SUUMC: 68 de interventii chirurgicale de transplant de cornee si sapte de tesut osos

SUUMC: 68 de interventii chirurgicale de transplant de cornee si sapte de tesut osos

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/suumc-68-de-interventii-chirurgicale-de-transplant-de-cornee-si-sapte-de-tesut-osos/

La Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC), pe parcursul anul 2019 s-au realizat 68 de interventii chirurgicale de transplant de cornee, dublu fata de cifra inregistrata anul trecut. Tot aici, s-au mai efectuat sapte proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase si sapte interventii chirurgicale de transplant de tesut osos.

Materialul biologic in cazul interventilor chirurgicale de transplant de cornee a fost prelevat, in spitalele din Bucuresti si din tara, de la un numar de 74 donatori aflati in moarte cerebrala.

“Patologiile oculare pentru care s-au efectuat aceste interventii chirurgicale au fost: afectiuni ale corneei de etiologie infectioasa; keratopatie edematoasa; rejetul cornean; distrofiile corneene; leucoame corneene de diferite cauze si keratoconusul”, se precizeaza intr-un comunicat al unitatii medicale.

In ceea ce priveste patologia reconstructiva abordata, la nivelul Sectiei Clinice Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC), pe parcursul anului 2019, s-au inregistrat urmatoarele date:

– 7 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate in timpul interventiilor de artroplastie;
– 7 interventii chirurgicale de transplant de tesut osos, in vederea reviziei – reconstructiei ligamentoplastiei, artroplastiilor de sold si osteosintezei secundare.

“In acest context, consideram ca trebuie sa accentuam faptul ca, atat Sectia Clinica Ortopedie si Traumatologie, cat si cea de Oftalmologie au acces la Registul National de Transplant (RNT), in vederea inscrierii, pe lista de asteptare, a pacientilor eligibili pentru procedurile de transplant, ulterior realizarii screening-ului viruso-bacteriologic; a bilantului biologic si a planning-ului preoperator”, se mai precizeaza in comunicatul SUUMC.

Inscrierea in RNT se face, in stricta corelatie cu patologia pacientului, cu starea biologica a acestuia si indicatia terapeutica.

Odata cu inscrierea pe lista de asteptare, pacientul primeste un cod CUIANT, inscris si predat pe actele medicale, pe baza caruia atat acesta, cat si personalul medical implicat in acordarea ingrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul si medicul curant) pot verifica, in timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), “starea” codului alocat.

Etichete: spitalul universitar de urgenta militar central, SUUMC, transplant cornee, transplant tesut osos, registrul national de transplant,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: