Spitalul Judetean Timisoara va dezvolta chirurgia robotica
Spitalul Judetean Timisoara va dezvolta chirurgia robotica
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-judetean-timisoara-va-dezvolta-chirurgia-robotica/
Conducerea Spitalului Judetean Timisoara a precizat ca va continua dezvoltarea chirurgiei robotice in spital. Managerul institutiei, Raul Patrascu, a afirmat ca se vor purta discutii cu Ministerul Sanatatii, in acest sens, asteptand sa se creeze un program national de chirurgie robotica.
Totodata, el sustine ca chirurgia robotica este benefica pacientilor, lucru dovedit de solutionarea cu succes a unor cazuri deosebit de complexe, mai ales de natura oncologica, unde mana robotului, ghidata de medic, este mult mai sigura.
Robotul chirurgical al spitalului, in valoare de 1,5 milioane de euro, achizitionat in anul 2015, este parte a unui proiect european de cercetare mai amplu, in valoare de 4 milioane de euro, in acest interval beneficiind de noua tehnica chirurgicala aproape 150 de pacienti care au avut mai ales maladii in zona pelvina.
“Consider ca chirurgia robotica este benefica pentru pacient si reprezinta viitorul. In primul rand, este minim invaziva. Noi avem in vedere, ca spital, dezvoltarea chirurgiei robotice pentru ca se obtin rezultate mai bune pentru pacient. Robotul anuleaza orice fel de tremur al mainii, mai ales in locuri cu vascularizare foarte complicata. De la inceperea proiectului european pe chirurgia robotica (in anul 2015, n.r.) s-au realizat 146 de interventii, in anul 2019 s-au realizat 24 de interventii colorectale, in sfera urologica, dar si operatii complexe pe esofag sau in operatia Whipple, prin care se scoate o parte din duoden si capul pancreasului sau pancreasul in intregime, fiind cea mai complexa interventie din chirurgia generala datorita vascularizatiei foarte bogate. La noi s-a efectuat scoaterea totala a pancreasului. Eu vreau sa dezvolt aceasta ramura a chirurgiei robotice pentru ca reprezinta viitorul”, a afirmat Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean Timisoara, citat de Agerpres.
Pana la finalizarea termenului de derulare a prezentului proiect european (anul 2022, n.r.) vor mai putea beneficia de interventii chirurgicale gratuite, prin mana robotului, inca 100 de pacienti, dupa care spitalul va pregati alte noi proiecte cu accesare de fonduri unionale, in acelasi scop.
Potrivit sursei citate, in prezent, la Clinica II Chirurgie a Spitalului Judetean Timisoara, unde este montat robotul medical, 10 chirurgi sunt pregatiti sa-l foloseasca.
Etichete: chirurgia robotica, operatii spitalul judetean timisoara, robot medical
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii