Medicii de familie: Avem nevoie de suport real pentru a ne desfasura eficient activitatea

07/04/2020
Medicii de familie: Avem nevoie de suport real pentru a ne desfasura eficient activitatea

Medicii de familie: Avem nevoie de suport real pentru a ne desfasura eficient activitatea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-avem-nevoie-de-suport-real-pentru-a-ne-desfasura-eficient-activitatea/

In timpul starii de urgenta, rolul medicilor de familie este de a tine sub control starea de sanatate a pacientilor neinternati, cu sau fara COVID-19, cu sau fara afectiuni cronice, spun reprezentantii SNMF, subliniind ca “in aceasta perioada in care mare parte din spitalele din Romania sunt in carantina, in care mare parte din ambulatoriile de specialitate nu functioneaza, medicii de familie raman legatura intre populatia generala si sistemul de sanatate”.

Intr-o scrisoare adresata decidentilor, reprezentantii medicilor de familie precizeaza ca, in aceasta situatie, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate par preocupate exclusiv de sectorul spitalicesc.

Avem nevoie de suport real pentru a ne desfasura eficient activitatea

Medicii de familie spun ca au nevoie de reglementari clare, care sa nu lase loc la interpretari conjuncturale si care sa nu ii puna in situatia de a fi culpabili, acum sau peste ani.

“Avem nevoie de asigurarea unor garantii legiferate ca nicio actiune sau act intreprinse pentru a sustine distantarea sociala si pentru a veni in ajutorul pacientilor in aceste conditii epidemiologice deosebite nu vor avea ulterior consecinte si nu vor determina post-factum imputari de acum “clasice” in sistemul sanitar romanesc”, scriu reprezetantii SNMF in scrisoarea adresata decidentilor.

Potrivit sursei citate, de la aparitia primelor cazuri de infectii cu COVID-19 in Romania, medicii de familie au solicitat sistematic autoritatilor ajutor cu materialele de protectie si dezinfectanti. A trecut mai bine de o luna si chiar si promisiunile sunt din ce in ce mai rare.

“Este imoral si impardonabil sa fim lasati sa supraveghem pacientii in prespital fara a avea asigurate materialele de protectie necesare. Solicitam asigurarea de materiale de protectie si dezinfectanti pentru a putea munci in siguranta, atat pentru noi, cat si pentru pacientii nostri si familiile noastre”, mai scrie in documentul semnat de presedintele SNMF, Dina Mergeani.

DSP-urile din tara nu au inteles care este procedura corecta pentru eliberarea concediile medicale

“S-au emis reglementarile referitoare la pacientii aflati in carantina. S-au emis Ordine ale MS referitoare la modul de eliberare a concediilor medicale, inclusiv in perioada starii de urgenta. Nici pana azi DSP-urile din tara nu au inteles care este procedura corecta pentru ca medicii de familie sa poata elibera concediile medicale pentru perioada de carantina”, se mai precizeaza conform sursei citate.

SNMF a depus un document pentru a solicita clarificari si asteptam inca un raspuns. Din pacate, in tot acest timp, pacientii solicita concedii medicale.

“In mod salutar, s-au aprobat acordarea de consultatii fara folosirea cardului de sanatate si, la initiativa SNMF, efectuarea consultatiilor la distanta, cu beneficii foarte mari si imediate pentru prevenirea raspandirii COVID-19. S-a aprobat, de asemenea, eliberarea de catre medicii de familie a prescriptiilor medicale pentru pacientii cronici cu afectiuni stabilizate fara a mai fi nevoie de reevaluarea medicilor de alta specialitate.Totusi, prevederile referitoare la posibilitatea de a elibera retete cu medicamente care erau in totalitate apanajul medicilor de alta specialitate sunt absolut ambigue si pun medicul de familie in situatia de a raspunde peste trei ani pentru aceste prescrieri si de a suporta din fonduri proprii contravaloarea acestor retete.”, mai scrie in documentul mentionat.

Nu exista un temei legal care sa oblige medicul la o procedura ce depaseste cadrul legal si deontologic de exercitare a profesiei medicale

SNMF a depus un document in care solicita clarificari referitoare la modul de prescriere a medicamentelor care erau in totalitate apanajul medicilor de alta specialitate si inca nu a primit un raspuns.

Din pacate, in tot acest timp, pacientii solicita retete medicale inclusiv pentru medicamente care pana acum erau prescrise doar de medici din alte specialitati.

Consiliile Judetene din mai multe judete au transmis o noua procedura identificata de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date Bucuresti referitoare la modul de transmitere a documentelor in situatia declararii si inregistrarii decesului.

“Va facem cunoscut ca „nu exista un temei legal care sa oblige medicul la aceasta procedura, ce depaseste cadrul legal si deontologic de exercitare a profesiei medicale”. Aceste adrese sunt bazate pe o radiograma ce stabileste proceduri interne in cadrul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, iar „medicul si profesia medicala nu pot fi parte a niciunei proceduri interne a unei autoritati publice” (conform Colegiului Medicilor Iasi)”, mai transmite conducerea SNMF.

In contextul epidemiologic actual, riscul de imbolnavire a medicilor de familie este foarte mare. Modalitatea de inlocuire a medicului titular pentru asigurarea continuitatii acordarii de servicii medicale de catre un alt medic de familie este in continuare extrem de complicata si in anumite situatii nu poate fi realizata in mod legal (de exemplu, situatia in care medicul titular sufera o urgenta medico-chirurgicala), cu aglomerarea consecutiva a activitatii spitalelor.

“Solicitam introducerea unei conventii permanente de inlocuire fara o limitare a numarului de zile inlocuite pe perioada starii de urgenta pentru a permite o adaptare a programului de lucru asemanatoare celei aprobate pentru unitatile sanitare publice. In toata aceasta perioada, pentru a respecta recomandarile pentru prevenirea raspandirii COVID-19, pentru a preveni imbolnavirea pacientilor, medicii de familie vor temporiza pe cat posibil consultatiile preventive si de monitorizare specifice asistentei medicale primare care nu pun in pericol starea de sanatate a populatiei, dar nu se amana vaccinarile. Aceasta temporizare a unor anumite categorii de servicii va avea un impact negativ semnificativ asupra veniturilor cabinetelor medicilor de familie”, spun medicii de familie.

Si totusi, chiar si in aceasta perioada, cabinetele au de platit salarii, chirii

“Solicitam sprijin financiar pentru asigurarea functionarii cabinetelor de medicina de familie in perioada starii de urgenta. Stim ce putem face pentru cetateni, stim ce putem face pentru tara, stim cum putem sa ne ajutam colegii din spitale. Sprijiniti-ne ca sa ne facem meseria! Intelegeti ca orice amanare a rezolvarii problemelor medicilor de familie va ingreuna stoparea pandemiei in Romania. Cineva trebuie sa isi asume acest lucru!”, se precizeaza in documentul semnat de medicul Dina Mergeani.

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Mirela Camelia Gont says:

    În sfârșit apar și reacții colective Am încercat singura aceiași atitudine la TV local dar fără rezultat.Ce mai putem spune legat de facturile mult micșorate abuziv acum în prag de sărbători?!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: